ΕΛΛΑΔΑ

Θα προτυπώνονται οι συντάξιμες αποδοχές στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2012, 19:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θα προτυπώνονται οι συντάξιμες αποδοχές στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης
Facebook Twitter Whatsapp
Δε θα αποστέλλεται από τη νέα χρονιά σημείωμα βεβαίωσης αποδοχών τους συνταξιούχους της χώρας, αλλά οι ασφαλιστικοί φορείς θα μεταβιβάζουν αδιαμεσολάβητα  την ενημέρωση για τις συντάξιμες αποδοχές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Δε θα αποστέλλεται από τη νέα χρονιά σημείωμα βεβαίωσης αποδοχών τους συνταξιούχους της χώρας, αλλά οι ασφαλιστικοί φορείς θα μεταβιβάζουν αδιαμεσολάβητα  την ενημέρωση για τις συντάξιμες αποδοχές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Όπως σημειώνει το protothema.gr, αυτό το μέτρο καλείται να δώσει ουσιαστικό και οριστικό τέλος στο φαινόμενο της απόκρυψης εισοδημάτων που προκύπτουν από την καταβολή συντάξεων.

Σύμφωνα με πρόσφατες διασταυρώσεις, η φοροδιαφυγή  ξεπερνά το 10% στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν υποστεί ελέγχους μέχρι αυτή τη στιγμή (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και Ταμείο Νομικών). Πλέον, οι συνταξιούχοι θα παραλαμβάνουν φόρμα φορολογικής δήλωσης με τυπωμένο από το ΚΕΠΥΟ το ποσό της χορηγούμενης  σύνταξης.

Δεδομένου πως έλεγχοι έδειξαν ότι χιλιάδες συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών φοροδιέφευγαν πλήρως ή εν μέρει, ενώ στον Τομέα Υγειονομικών (παλαιό ΤΣΑΥ) ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 5% εισπράττει μηνιαία σύνταξη που υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ, δίχως να καταθέτει δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το 12% των ασφαλισμένων στον ίδιο φορέα να ενημερώνει φορολογικά για ποσά μικρότερα των εισπραττόμενων, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί τη λήψη δραστικών μέτρων.

Υπό το φόβο ότι χιλιάδες συντάξεις, διαφόρων ειδών, χορηγούνται μη νόμιμα, καμία ασφαλιστική παροχή δεν πρόκειται να αποδίδεται δίνεται χωρίς τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Στη βάση αυτών και συναφών ρυθμίσεων, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, ευελπιστεί ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις συντάξεις θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως έως και την έναρξη του νέου έτους

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr