ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλίμα έντασης και αγωνίας το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2012, 12:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε κλίμα έντασης και αγωνίας το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Μιλώντας στο επεισοδιακό έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση των προβλημάτων που συσσώρευσε «η μακρά προεκλογική περίοδος και κυρίως η λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου».

Μιλώντας στο επεισοδιακό έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση των προβλημάτων που συσσώρευσε «η μακρά προεκλογική περίοδος και κυρίως η λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου». Παραδεχόμενος ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει στερηθεί πόρων που φθάνουν στο 60%  σε σχέση με την προ κρίσης εποχής, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτική για αστέγους και αναξιοπαθούντες, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, συντήρηση σχολείων, μεταφορά μαθητών κ.λπ., είναι δράσεις που κρατούν την κοινωνία όρθια και δεν πρέπει επουδενί να σταματήσουν».

 

Κάνοντας αναφορά στα οικονομικά προβλήματα των δήμων, ο υπουργός παρατήρησε «η τακτική επιχορήγηση προς τους δήμους δινόταν με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα ενισχυόταν κατά 300 εκατ. ευρώ και θα φτάσει τα 2,7 δισ. και ήταν κατά μέσο όρο 135 εκατ. ευρώ το μήνα, παρά το γεγονός ότι οι μηνιαίες αποδόσεις από το Γενικό Λογιστήριο Κράτους ήταν στη βάση του 2,4 δισ… Από την πρώτη στιγμή ενεργήσαμε προς το υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους, συνολικού ύψους 213.8 εκ ευρώ… αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται οφειλές σε άλλες δράσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (μεταφορά μαθητών, ΒσΣ, Λειτουργικά Σχολείων) οπότε να είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε την τακτική επιχορήγηση των Δήμων στα 97 δις. τον Ιούλιο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ως το τέλος του έτους».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ειπώθηκε ότι «προχωράμε άμεσα στην καταβολή 20 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του Σεπτεμβρίου για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προσπαθώντας παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα ώστε να αποδοθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί στο ακέραιο», τόνισε ο υπουργός.

Παραδεχόμενος τις καθυστερήσεις στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, δεσμεύτηκε ότι με τα μέχρι στιγμής οικονομικά δεδομένα η καταβολή του επιδόματος για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα είναι εφικτή στις αρχές Οκτωβρίου.

 

Ακόμη σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», εργαζόμενοι του οποίου αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό, έγινε αναφορά στις καταβαλλόμενες προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτό και την επιδιωκόμενη συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας ώστε να βρεθούν οι πόροι και οι διαδικασίες για να συνεχιστεί το πρόγραμμα και το επόμενο εξάμηνο, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013.

Μιλώντας για τον «Καλλικράτη», ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε, «στόχος μας δεν είναι να αποψιλώσουμε τον "Καλλικράτη", αλλά να παρέμβουμε προκειμένου να σας διευκολύνουμε αξιοποιώντας τη δική σας πρακτική εμπειρία στο πλαίσιο πάντοτε ενός Εθνικού Σχεδιασμού Αποκέντρωσης».

 

«Κόκκινη γραμμή» τα 2,7 δισ. ευρώ

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, αναγνώρισε ως «κόκκινη γραμμή» την απόδοση στους δήμους των 2,7 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. προηγούμενης περιόδου».

Ειδικότερα, ο κ. Ασκούνης είπε ότι αυτό «είναι το ποσό για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών», μα και πως «η οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ποσό αυτό οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών, σε αναστολή υπηρεσιών σε κατάρρευση».

Ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ μίλησε για «ιστορικό συνέδριο», προειδοποιώντας πως «κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία, από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους».

«Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιος», ειπώθηκε σε δραματικό τόνο από τον κ. Ασκούνη.

 

«Κραυγή αγωνίας» από τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ

Δραματικούς τόνους
για την προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρησιμοποίησε στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους συνέδρους του σημερινού έκτακτου Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Νίκος Σαράντης.

Όπως τονίστηκε με τον πλέον ευκρινή τρόπο, αυτή η διαδικασία εκτυλίσσεται στις πιο κρίσιμες στιγμές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τα λόγια του δημάρχου, το Συνέδριο διεξάγεται «στο καυτό έδαφος της αιφνιδιαστικής και αυταρχικής περικοπής κατά 29% που υλοποίησε η κυβέρνηση στην κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, παραβιάζοντας δεσμεύσεις που αναλάμβανε μέχρι και την προηγούμενη ημέρα!».

Δίχως να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ο Νίκος Σαράντης ισχυρίστηκε πως «σε συνέχεια της μείωσης κατά 55% περίπου της κρατικής χρηματοδότησης την τελευταία τριετία, οι Δήμοι βρίσκονται μπροστά στο άμεσο και οριστικό κλείσιμο, στο σταμάτημα όλων των υπηρεσιών και λειτουργιών που προσφέρουν στους κατοίκους».

Κατόπιν τούτων, για τον αυτοδιοικητικό παράγοντα, δεν υπάρχει άλλη οδός πλην των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και σκεπτικό όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης συμφωνήσαμε ότι μόνος δρόμος που μένει είναι ο δρόμος των διεκδικήσεων για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών», δήλωσε ο κ. Σαράντης.

Θέτοντας ως μείζονα σκοπό την επιβίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού, για τον οποίο τόνισε ότι χρειάζεται η συστράτευση των διοικητικών αρχών των δήμων, των εργαζομένων τους αλλά και των δημοτών, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων υπογράμμισε ότι «η απόδοση ΚΑΠ ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων φέτος στην Αυτοδιοίκηση, αποτελεί το όριο μας, κάτω από το οποίο θα αντιμετωπίσουμε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας μας».

«Συνεχίζω λοιπόν να πιστεύω ότι αυτά τα χρήματα είναι απολύτως απαραίτητα και αυτά πρέπει να διεκδικήσουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr