ΕΛΛΑΔΑ

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΤ «καρφώνουν» τον Νίκο Καραχάλιο για τις επιταγές

Δημοσίευση 27 Δεκεμβρίου 2012, 14:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΤ «καρφώνουν» τον Νίκο Καραχάλιο για τις επιταγές
Facebook Twitter Whatsapp
Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ έπειτα από ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΟΤ στην οποία καταγγέλλουν ότι ο πρώην ειδικός σύμβουλος πήρε τα μπλόκ επιταγών από τους ταμίες του Οργανισμού χάρη στις πιέσεις της τότε διοίκησης του, δηλαδή του κ. Νίκου Καραχάλιου. Την ίδια ώρα, αναφέρουν ότι ο πρώην ειδικός σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και τους ζητούσε επίπονα σημαντικά έγγραφα τα οποία δεν είχε την εξουσιοδότηση να χειρίζεται.
Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ έπειτα από ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΟΤ στην οποία καταγγέλλουν ότι ο πρώην ειδικός σύμβουλος πήρε τα μπλόκ επιταγών από τους ταμίες του Οργανισμού χάρη στις πιέσεις της τότε διοίκησης του, δηλαδή του κ. Νίκου Καραχάλιου. Την ίδια ώρα, αναφέρουν ότι ο πρώην ειδικός σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και τους ζητούσε επίπονα σημαντικά έγγραφα τα οποία δεν είχε την εξουσιοδότηση να χειρίζεται.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καραχάλιος προανήγγειλε προσφυγή του στη Δικαιοσύνη εναντίον του προέδρου των εργαζομένων του ΕΟΤ, Κωνσταντίνου Ράντου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
«Να περιμένει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την αγωγή μου ο κ. Ράντος», τόνισε ο κ. Καραχάλιος, υπογραμμίζοντας, «Όντως έλειπα στο εξωτερικό γιατί στις προτεραιότητές μας ήταν να είμαστε εκεί για να κλείσουμε τα πακέτα με τους tour operator», αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Ράντου περί «τουρίστα» πρώην γγ του ΕΟΤ.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του συλλόγου υπαλλήλων του ΕΟΤ: 

«Η απόπειρα υπεξαίρεσης 147.000 € από τον τραπεζικό λογαριασμό του ΕΟΤ αποτράπηκε χάρη στην άμεση αντίδραση των ευσυνείδητων και έμπειρων υπαλλήλων του Ταμείου και του Λογιστηρίου του ΕΟΤ. Οι συνάδελφοί μας αυτοί δεν αρκέστηκαν μόνο να μπλοκάρουν την πληρωμή της σχετικής επιταγής, αλλά με κατεπείγουσα αναφορά τους ενημέρωσαν την ηγεσία του ΕΟΤ. Έτσι προκάλεσαν την έγκαιρη επέμβαση των διωκτικών αρχών και την εξάρθρωση, εν τη γενέσει του, κυκλώματος που, όπως διαφαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας σκοπό είχε να αντλεί σημαντικά χρηματικά ποσά από τον ΕΟΤ.

Μία από τις πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που χειρίζονται την υπόθεση ήταν να ερευνηθεί και να σφραγιστεί το γραφείο συνεργάτη – συμβούλου του τέως Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ. Ο προαναφερόμενος σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες, που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν. 

Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν να απαιτηθεί από υπάλληλο του λογιστηρίου να απευθύνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα τον καθιστούσε αποκλειστικό αποδέκτη της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ.  Η υπάλληλος παρά τις απειλές και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα.

Τέλος, ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν. Από αυτά τα μπλοκ προέρχεται η επιταγή των 147.000 ευρώ.

Οι υπάλληλοι του ΕΟΤ από την πρώτη στιγμή είναι στη διάθεση των ανακριτικών και δικαστικών αρχών για να συμβάλουν στη σε βάθος έρευνα, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη όλων των εμπλεκομένων.

Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι οι υπάλληλοι να μην επιτρέπουν ανάμιξη εξωθεσμικών παραγόντων στη διοίκηση και λειτουργία του ΕΟΤ.

Καλούμε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων μας του Ταμείου και του Λογιστηρίου και να καταγγέλλουν άμεσα παρεμβάσεις, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, με τις οποίες θα τους ζητείται να παραβιάσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Ο Σύλλογος θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης τους στην προσπάθειά τους να ασκήσουν ευσυνείδητα και εύορκα τα καθήκοντά τους».

Οι δηλώσεις Καραχάλιου

«Αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί ο σύμβουλος ήταν δική μου επιλογή», υποστήριξε ο κ. Καραχάλιος σε ό,τι αφορά τον πρώην σύμβουλό του, συμπληρώνοντας πως «το πλούσιο βιογραφικό του δικαιολογούσε την πρόσληψή του. Ήταν επιλογή Καραχάλιου αλλά ήταν ειδικής χρήσεως, τον χρησιμοποιούσαμε από κοινού με το Υπουργείο».

Πάντως, ο κ. Καραχάλιος συμφώνησε στο ότι «αν είχε πάνω του καρνέ επιταγών ή στο γραφείο του που δεν ήταν συμπληρωμένες (οι επιταγές) από το λογιστήριο, είναι παράτυπο».

Σε ό,τι αφορά την παραίτησή του, ο κ. Καραχάλιος υποστήριξε ότι αυτή «τη ζήτησε η υπουργός Τουρισμού, λόγω διαφορών σε στρατηγικές πολιτικές που έπρεπε - όπως είπε - να ακολουθηθούν», διευκρινίζοντας όμως, «έχουμε καλές προσωπικές σχέσεις (σ.σ. με την όλγα Κεφαλογιάννη)».

«Το λέει και η ασφάλεια ότι η επιταγή ήταν πλαστογραφημένη. Όταν πήγε το σώμα των επιταγών στην Τράπεζα και αντιπαρέβαλαν την υπογραφή μου, που είχαν στο αρχείο...με εκείνη στην επιταγή είδαν ότι δεν ταίριαζε. Για αυτό δεν είμαι κατηγορούμενος» είπε ο κ. Καραχάλιος, λέγοντας, «μόνο οι οικονομικές υπηρεσίες επιτρέπεται να έχουν καρνέ επιταγών. Δεν ξέρω πώς γινόταν στο παρελθόν αλλά νομίζω ότι δεν ήταν πάγια πρακτική να έχει καρνέ επιταγών και δεν δικαιολογείται».


Σχετικό θέμα: 
«Τρύπα» 12,5 εκατομμυρίων στον ΕΟΤ επί υπουργίας Παύλου Γερουλάνου

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr