ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε ίδρυμα ατόμων με βαριά νοητική στέρηση

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2013, 14:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε ίδρυμα ατόμων με βαριά νοητική στέρηση
Facebook Twitter Whatsapp
Μια πυρκαγιά σε οικοτροφείο του Κορυδαλλού με τραγικό απολογισμό τον θάνατο ενός ανθρώπου αναδύει στην επιφάνεια ξανά το μεγάλο ζήτημα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονάδες ψυχικής υγείας στη χώρα μας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.
Μια πυρκαγιά σε οικοτροφείο του Κορυδαλλού με τραγικό απολογισμό τον θάνατο ενός ανθρώπου αναδύει στην επιφάνεια ξανά το μεγάλο ζήτημα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονάδες ψυχικής υγείας στη χώρα μας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο οικοτροφείο «Αθηνά», για ψυχικά ασθενείς και  άτομα με βαριά νοητική στέρηση, στην συμβολή των οδών Κικλκίς 8 και Βύρωνος 12 στον Κορυδαλλό.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν τέσσερις ασθενείς από τον πρώτο όροφο που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Δυστυχώς ένας από τους τραυματίες υπέκυψε λίγο μετά τη μεταφορά του εκεί. Οι υπόλοιποι τρεις νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν από τις έντεκα το βράδυ από το σαλόνι στον πρώτο όροφο του οικοτροφείου και επεκτάθηκε με ταχύτητα, χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί ο λόγος της γρήγορης επέκτασης. Η πυροσβεστική διενεργεί προανακριτική έρευνα για να διαπιστώσει τα αίτια της πυρκαγιάς.  

Ωστόσο, η πυρκαγιά που ως αποτέλεσμα είχε να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή ξαναφέρνει στο φως την υπόθεση της υποχρηματοδότησης και της αμέλειας εκ μέρους της πολιτείας του εν λόγω οικοτροφείου που τα τελευταία χρόνια πάσχιζε μετ΄εμποδίων να συνεχίσει τη λειτουργία του, ενώ ερωτήματα εγείρονται για τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας υφυπουργού Φωτεινής Σκοπούλη.  

Πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα για τον εισαγγελέα

Ποιά ήταν η κινητοποίηση και η παρέμβαση της κυρίας Σκοπούλη για το θέμα της πυρκαγιάς;

Γιατί καθυστερούν τα κονδύλια στις τόσο σημαντικές μονάδες υγείας;

Τι σκοπεύει να πράξει το υπουργείο Υγείας για να διευκολύνει το έργο των εργαζομένων που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τους ενοίκους;

Θα καταβληθεί επιτελούς η χρηματοδότηση; 

Την ίδια ώρα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πόρτες στο ίδρυμα ήταν κλειδωμένες με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν να βγουν από το κτίριο οι ένοικοι. Έχει τέτοια πληροφόρηση το υπουργείο υγείας; 

Οι τραυματίες βρήκαν κρεβάτι στο νοσοκομείο;

To υπουργείο Υγείας για ποιό λόγο καθυστερεί να εκδώσει ανακοίνωση; 

Αυτά είναι ορισμένα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν βάσει των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην υγεία και δη στην ψυχική υγεία.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο οικοτροφείο «Αθηνά»

Το οικοτροφείο «Αθηνά» ανήκει στην Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (ΠΕΨΑΕΕ) και λειτουργεί από το 2004. Πρόκειται για ψυχική μονάδα που λειτουργεί με την συγχρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις μονάδες ψυχικές υγείας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έτσι και στην περίπτωση του οικοτροφείου «Αθηνά» η εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων έφεραν την μονάδα σε εξαθλιωτική κατάσταση.  

Οι εργαζόμενοι που υπερέβαλαν εαυτώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής πυρκαγιάς στο οικοτροφείο για να προστατέψουν τους «ενοίκους» είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες, ενώ η χρηματοδότηση από το υπουργείο υγείας τον τελευταίο χρόνο έχει μείνει στον «αέρα» με αποτέλεσμα η μονάδα να αιμορραγεί οικονομικά.  

Όπως δήλωσε στο newpost, η επιστημονικά υπεύθυνος του οικοτροφείου «Αθηνά», κυρία Εύα Κορομηλά, «όλοι οι εργαζόμενοι προσπαθήσαμε να φροντίσουμε και να σώσουμε τους ενοίκους από την πυρκαγιά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε παρά το γεγονός ότι είμαστε επί οκτώ μήνες απλήρωτοι και το υπουργείο Υγείας καθυστερεί την χρηματοδότηση. Οι εργαζόμενοι του οικοτροφείου παραμένουμε συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις μας».    

Το οικοτροφείο «Αθηνά» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., είναι μονάδα υψηλού βαθμού προστασίας, λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2004 στον Κορυδαλλό και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ψυχαργώς Β' φάση. Παρέχει υποστήριξη, θεραπεία και κυρίως προοπτικές ενσωμάτωσης στην κοινότητα, σε δεκαπέντε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές, που έζησαν για χρόνια σε ψυχιατρικά ιδρύματα.  

Τα προβλήματα στο οικοτροφείο είναι χρόνια με τους εργαζόμενους να καταβάλλουν προσπάθειες να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της αδιαφορίας του υπουργείου.  

Σε παλαιότερες ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «οι οικονομικές δυσκολίες που αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οδηγεί στη μείωση της απαραίτητης ψυχικής ενέργειας για το σημαντικό έργο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Οι εργαζόμενοι του Οικοτροφείου, βρισκόμενοι σε αδιέξοδο, απειλούν με επίσχεση εργασίας, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχεια λειτουργίας της δομής. Οι ένοικοι του Οικοτροφείου κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο καθώς ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν έχουν καμία υποστήριξη από το συγγενικό τους περιβάλλον.

Στον δρόμο όμως κινδυνεύουν να βρεθούν και από αγωγές εξώσεως καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή των ενοικίων.
Παράλληλα αδυνατούμε πλέον να πληρώσουμε βασικά λειτουργικά έξοδα όπως λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, τροφοδοσία, συντήρηση κτιρίου, θέρμανση, καθημερινές ανάγκες.  

Η υποχρηματοδότηση της πολιτικής ηγεσίας και του Υπουργείου θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα της ζωής των ενοίκων και τη συνέχεια του έργου της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, αλλά την ασφάλεια και την ζωή αυτών των ανθρώπων.

Άνθρωποι, που σιγά σιγά άρχιζαν να αλλάζουν την αντίληψη για τον εαυτό τους που τους ήθελε ανίκανους για την κοινωνία και χωρίς αξία σε μία αντίληψη ότι αξίζω και έχω δυνατότητες να είμαι καλά, δυστυχώς κινδυνεύουν είτε να βρεθούν στον δρόμο είτε να επιστρέψουν στον χώρο των ασύλων καταστρέφοντας ότι έχει χτιστεί».

Aναστασία Γαλάνη