ΕΛΛΑΔΑ

Καταργούνται 800 θέσεις και εξοικονομούνται 20 εκατ. ευρώ σε έξι υπουργεία

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2013, 21:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καταργούνται 800 θέσεις και εξοικονομούνται 20 εκατ. ευρώ σε έξι υπουργεία
Facebook Twitter Whatsapp

Μειωμένες ως και 49% είναι οι οργανικές μονάδες των έξι υπουργείων, που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ οι δαπάνες που εξοικονομούνται αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ και οι θέσεις που καταργούνται ξεπερνούν τις 800.

Μειωμένες ως και 49% είναι οι οργανικές μονάδες των έξι υπουργείων, που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ οι δαπάνες που εξοικονομούνται αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ και οι θέσεις που καταργούνται ξεπερνούν τις 800.
Τα στοιχεία με τα οποία προκύπτει και το πλεονάζον προσωπικό, που σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα μπουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και εν συνεχεία κινητικότητας, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία αφορούν τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Υγείας, Τουρισμού και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Όπως είναι γνωστό, τις επόμενες ημέρες θα εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (σήμερα συνεδρίασε και ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των δομών) τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και τα νέα μειωμένα οργανογράμματά τους αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο υπουργείο Εξωτερικών οι οργανικές μονάδες μειώνονται κατά 32%, και γίνονται 153 από 224 που είναι σήμερα. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 1,016 εκατ. ευρώ, και προέρχεται από κατάργηση θέσεων πολιτικής ευθύνης και κατάργηση θέσεων μετακλητών υπαλλήλων. Σήμερα στο υπουργείο υπηρετούν 927 υπάλληλοι, ενώ προτείνεται να παραμείνουν 734 έως 784 υπάλληλοι.

Στο υπουργείο Εσωτερικών οι οργανικές μονάδες μειώνονται κατά 40% και σε 66 από 110 που είναι σήμερα. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 2,226 εκατ. ευρώ και προέρχεται από κτιριακή υποδομή και μισθώματα κτιρίων, λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία. Σήμερα στο υπουργείο υπηρετούν 795 υπάλληλοι, ενώ προτείνεται να παραμείνουν 730.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας οι οργανικές μονάδες μειώνονται κατά 34%, και από 254 που είναι σήμερα θα μείνουν 168. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 9,17 εκατ. ευρώ και προέρχεται από κατάργηση θέσεων ευθύνης και Γ.Γ. Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας. Σήμερα η υφιστάμενη στελέχωση είναι 8.132 υπάλληλοι, ενώ η προτεινόμενη προβλέπει την παραμονή 7.890.

Στο υπουργείο Υγείας οι οργανικές μονάδες μειώνονται κατά 39%, και θα μείνουν 80 από τις 131 που υφίστανται σήμερα. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 1,042 εκατ. ευρώ, και προέρχεται από κτιριακή υποδομή και μισθώματα, λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία και πρόσθετες απολαβές. Σήμερα η υφιστάμενη στελέχωση είναι 791 υπάλληλοι, ενώ σύμφωνα με την προτεινόμενη στελέχωση θα παραμείνουν 685 έως 720.

Τέλος, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι οργανικές μονάδες μειώνονται σε ποσοστό 49% και θα παραμείνουν 43 από τις 85 υφιστάμενες. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 1,579 εκατ. ευρώ και προέρχεται από λειτουργικές δαπάνες και κτιριακή υποδομή, μισθοδοσία και πρόσθετες απολαβές μείωση δαπάνης για τη διακίνηση του Τύπου. Η σημερινή στελέχωση είναι 582 υπάλληλοι, ενώ στην προτεινόμενη στελέχωση παραμένουν 427.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr