ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης: Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τα λάθη της διοίκησης της Λαϊκής

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2013, 12:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αλέξανδρος Μωραϊτάκης: Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τα λάθη της διοίκησης της Λαϊκής
Facebook Twitter Whatsapp
Την παρέμβαση της δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών ζητά με επιστολή του στον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ο πρόεδρος Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, σχετικά το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς «η διοίκηση της δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, το επενδυτικό κοινό για την κεφαλαιακή της επάρκεια και τις επενδυτικές της επιλογές».
Την παρέμβαση της δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών ζητά με επιστολή του στον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ο πρόεδρος Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, σχετικά το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς «η διοίκηση της δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, το επενδυτικό κοινό για την κεφαλαιακή της επάρκεια και τις επενδυτικές της επιλογές».
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μωραϊτάκη:

Αθήνα 2 Απριλίου 2013

Προς κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών

Αξιότιμε κύριε Προϊστάμενε,

Η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, τραπεζική εταιρία με εισηγμένες στο Χ.Α. και στο Χ.Α.Κ. μετοχές κατέρρευσε και διασπάστηκε σε καλή και καλή τράπεζα, συμπαρασύροντας στην καταστροφή χιλιάδες μετόχους, ομολογιούχους, καταθέτες και επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, εξαιτίας αποφάσεων και ενεργειών της Διοίκησης της.

Σημειώνεται ότι εκτός από την εισαγωγή της στο Χ.Α. και Χ.Α.Κ., με τα 320 καταστήματα στην Ελλάδα απευθύνθηκε σε κατοίκους Ελλάδας. Ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις για σωρεία λαθών, αξιόποινων πράξεων και αποφάσεων που ελήφθησαν και χρήζουν δικαστικής διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, καθότι η Τράπεζα ήταν εισηγμένη και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και πολλοί μέτοχοι και ομολογιούχοι της ήταν Έλληνες κάτοικοι Ελλάδος, τα προϊόντα της πουλήθηκαν και στην Ελλάδα και οι δραστηριότητές της και ενέργειές της επηρεάζουν άμεσα και αυτούς.

Μεταξύ άλλων, η Διοίκηση της εισηγμένης στο Χ.Α. τράπεζας δεν εκπλήρωσε και τις εκ του νόμου οριζόμενες υποχρεώσεις της περί διαφάνειας και ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, ως όφειλε να κάνει για κάθε ουσιαστική μεταβολή που επηρεάζει την ίδια την Τράπεζα και την τιμή των χρηματοπιστωτικών μέσων που έχει εκδώσει προκειμένου το επενδυτικό κοινό να έχει πλήρη και σαφή γνώση ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνει ορθές επενδυτικές αποφάσεις.

Η εκροή καταθέσεων από την Τράπεζα, η δυσανάλογη άντληση κεφαλαίων από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance) της ΕΚΤ, κολοσσιαίου ύψους περίπου 9,5 δις ευρώ (το μισό του κυπριακού ΑΕΠ), η χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις δανειοδότηση πελατών, η μη παρουσίαση και ίσως και απόκρυψη στοιχείων στα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, καταγγέλλονται τώρα από μέλη της Διοίκησης της Τράπεζας ως το αίτιο για την κατάρρευση της Τράπεζας και τον ως εκ τούτου εγκλωβισμού των μετόχων αλλά και των καταθετών της.

Εκτός άλλων τυχόν παραβάσεων που μπορεί να διαπιστωθούν, τα ανωτέρω αποτελούν σαφώς προνομιακή πληροφορία, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 6 του ν. 3340/2005 που έπρεπε να δημοσιοποιηθεί προς το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ιδίου νόμου. Επίσης πρέπει να ερευνηθεί εάν έχει γίνει χρήση της προνομιακής αυτης πληροφόρησης, όπως μαρτυρούν όλες οι ενδείξεις από τα γεγονότα που έρχονται στο φως, όπως μεταξύ άλλων η συνημμένη επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας που αποδεικνύει ότι γνώριζαν από πριν.

Ως εκ τούτου, δυνάμει του άρθρου 31 του ν. 3340/2005 θα πρέπει να διενεργηθεί στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας, αν όχι ποινική δίωξη (καθότι οι αποδείξεις είναι αδιαμφισβήτητες) στις πράξεις αυτές που περιγράφονται ανωτέρω και να διερευνηθούν και στοιχειοθετηθούν τυχόν ευθύνες.

Εκτός της ενημέρωσης των επενδυτών, η Τράπεζα έφερε ευθύνη περιοδικής ενημέρωσης των εποπτικών αρχών με τα στοιχεία της κεφαλαιακής της επάρκειας και τα μεγάλα χρηματοδοτικά της ανοίγματα για σκοπούς εποπτείας και πρόληψης. Οι εποπτικές αρχές (Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου) όφειλαν να παρέμβουν βλέποντας την εξέλιξη που έφεραν οι κινήσεις της Τράπεζας.

Το ίδιο και οι Οίκοι Αξιολόγησης. Όπως δε προκύπτει από δημοσιεύματα στον Τύπο, 132 εταιρίες και φυσικά πρόσωπα απέσυραν τις τελευταίες 15 ημέρες πριν αποφασισθεί το κούρεμα. Αναμένοντας τις ενέργειές σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης Πρόεδρος Nuntius ΑΧΕΠΕΥ».