ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ: Δεν υπάρχει χρόνος, συλλάβετε τώρα τους δραπέτες των Τρικάλων

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2013, 19:54 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2013, 19:54
ΕΛ.ΑΣ: Δεν υπάρχει χρόνος, συλλάβετε τώρα τους δραπέτες των Τρικάλων
Facebook Twitter Whatsapp

Διευρυμένη σύσκεψη με αντικείμενο την επιχείρηση εντοπισμού των δραπετών των Φυλακών Τρικάλων πραγματοποιήθηκε χθες στην Άμφισσα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπάλληλων Αθηνών, Αιτωλίας, Ακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Κοζάνης, Λάρισας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Ρεπορτάζ : Αναστασία Γαλάνη

Διευρυμένη σύσκεψη με αντικείμενο την επιχείρηση εντοπισμού των δραπετών των Φυλακών Τρικάλων πραγματοποιήθηκε χθες στην Άμφισσα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπάλληλων Αθηνών, Αιτωλίας, Ακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Κοζάνης, Λάρισας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Επί τάπητος τέθηκαν συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετέχει στην επιχείρηση, ενώ αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, η οποία σε συνεννόηση με την ΠΟΑΣΥ θα επιβλέπει όλες τις τρέχουσες εξελίξεις.

Οι Ενώσεις συμφώνησαν ακόμη να ζητηθεί ο χαρακτηρισμός της αστυνομικής επιχείρησης ως «ευρείας κλίμακας» με αναδρομική ισχύ, να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι διατάξεις των Π.Δ. που ορίζουν το χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων μέσω του οποίου θα συντονίζονται και θα καθοδηγούνται όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, σε βουνά και απρόσιτα σημεία, έχουν ακροβολιστεί αστυνομικοί τεσσάρων Αστυνομικών Διευθύνσεων της Δυτικής Ελλάδας, για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δραπέτες των Τρικάλων.

Παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή και ενισχύονται συνεχώς και από άλλες υπηρεσίες άλλων περιοχών οι δραπέτες παραμένουν ασύλληπτοι δημιουργώντας δύο σοβαρά προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ.

Το ένα είναι η εξάντληση των αστυνομικών δυνάμεων που «χτενίζουν» την περιοχή της Ναυπακτίας και όχι μόνο σε καθημερινή βάση χωρίς αποτέλεσμα και από την άλλη ερωτήματα εγείρονται για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το σχέδιο που εκπόνησε για τις έρευνες και τον εντοπισμό των δραπετών.

Πλέον το θρίλερ με τους αδίστακτους δραπέτες των Τρικάλων εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου καθώς φαίνεται ότι αντί οι αστυνομικοί να κυνηγούν τους δράστες μάλλον οι δραπέτες κυνηγούν τους αστυνομικούς.

Υπό το φόβο ότι δραπέτες μόλις αντιληφθούν κάποιο αστυνομικό δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν και δεδομένης της άριστης γνώσης των δραστών της περιοχής, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω και διατηρούν μια πιο συντηρητική τακτική υπό το φόβο μιας σκληρής ένοπλης συμπλοκής.

Εξάλλου, οι δραπέτες είναι βαριά οπλισμένοι και έτοιμοι για όλα αρκεί να μην επιστρέψουν στη φυλακή.

Εκτός πάντως από τα δεκάδες μπλόκα, ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε μοναστήρια, ξενοδοχεία, στάβλους, αλλά και πόρτα πόρτα «επισκέψεις» σε εξοχικές κατοικίες, οι οποίες έχουν παραμείνει «κλειστές» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρεται ότι οι καταζητούμενοι έχουν περάσει από περισσότερα από δέκα σπίτια για να κάνουν μπάνιο, να πάρουν κουβέρτες και τρόφιμα.

Προφανώς, οι δραπέτες διαθέτουν στρατιωτική εκπαίδευση και με το ένστικτο της επιβίωσης να τους καθοδηγεί αλλά και τη γνώση των απόκρυφων σημείων της περιοχής φυλάσσουν καλά τα νώτα τους. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το «δεν είδα δεν άκουσα» των κατοίκων της ορεινής Ναυπακτίας και του νομού Φωκίδας παρότι η ΕΛ.ΑΣ γνωρίζει ότι δράστες εισβάλλουν σε σπίτια για να βρουν τροφή και να κάνουν μπάνιο κλέβοντας και ρούχα όταν οι ιδιοκτήτες λείπουν και οι κάτοικοι παραμένουν τρομοκρατημένοι.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο βάρος των επιχειρήσεων έχουν αναλάβει οι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Φωκίδας συνεπικουρούμενοι από δυνάμεις της Αχαΐας, και φυσικά της Αττικής που έχει ρίξει στην μάχη τις πιο επίλεκτες ομάδες της.

Στην αστυνομική επιχείρηση έχει προστεθεί και η συνδρομή του στρατού αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τον εντοπισμό των δραπετών.

Ωστόσο, λόγω των 24ωρων ερευνών οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στα όρια της εξάντλησης και από την ΕΛ.ΑΣ. διαμηνύεται ότι  το επιχειρησιακό σχέδιο θα σκληρύνει και θα γίνει πιο δυναμικό καθώς οι δράστες δεν έχουν φύγει από την περιοχή και είναι ζήτημα ωρών να εντοπιστούν.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr