current views are: 1

27 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση14:17

Σε μποϊκοτάζ για τα «ληγμένα» καλούν οι Ενώσεις Καταναλωτών

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης – με αλλαγή των αγορανομικών διατάξεων- να τοποθετηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου προϊόντα «περασμένης διατηρησιμότητας».

Δημοσίευση 14:17’
αρθρο-newpost

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης – με αλλαγή των αγορανομικών διατάξεων- να τοποθετηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου προϊόντα «περασμένης διατηρησιμότητας».

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης – με αλλαγή των αγορανομικών διατάξεων- να τοποθετηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου προϊόντα «περασμένης διατηρησιμότητας».

Οι καταναλωτικές οργανώσεις βρίσκονται κυριολεκτικά «στα κάγκελα» καλώντας σε μποϊκοτάζ, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, οι βιομηχανίες και μεγάλες αλυσίδες τροφίμων (σούπερ μάρκετ) «τρίβουν τα χέρια τους» και η κυβέρνηση επιμένει: «δεν είναι ληγμένα».

Όσο για τους ελέγχους που είναι -κατά κοινή ομολογία- ανάγκη να ενταθούν κατά την εφαρμογή του μέτρου, το ρεπορτάζ του newpost αναδεικνύει ένα απίστευτο μπάχαλο: ο ΕΦΕΤ ομολογεί ότι δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό και οι νομίατροι… ζητούν χρόνο για να ενημερωθούν.

«Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή – Θα μποϊκοτάρουμε τα ληγμένα»

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μπει σε ράφι ούτε ένα ληγμένο προϊόν» λέει στο newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης, προαναγγέλλοντας μποϊκοτάζ:

«Ήδη συντάσσουμε την ανακοίνωση στην οποία εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει οι καταναλωτές να καταφύγουν σε αυτά τα προϊόντα. Πριν ακόμη φτάσουμε στους κινδύνους για την υγεία, δεν έχει νόημα να καταναλώνουμε προϊόντα μόνο για να γεμίσουμε το στομάχι και χωρίς να τρεφόμαστε, αφού μετά την παρέλευση της αναγραφόμενης ημερομηνίας τα τρόφιμα έχουν απωλέσει κάθε θρεπτικό συστατικό. Κηρύσσουμε μποϊκοτάζ στα συγκεκριμένα ράφια».

Αυτό που φοβάται πολύ περισσότερο ο Γιώργος Λεχουρίτης, ο οποίος μετέχει και στο Δ.Σ του ΕΦΕΤ, είναι η ανυπαρξία ελέγχων, αφού, όπως λέει, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αδυνατεί να ανταποκριθεί σήμερα σε αυτό το έργο, πόσο μάλλον όταν θα εφαρμοστεί το μέτρο που οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι ακόμη πιο εντατικοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Μιχάλης Τσιφάκης:

«Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους Έλληνες πολίτες σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν τα συμβατικά προϊόντα και η κατηγορία εκείνων που θα αγοράζει ληγμένα σε ειδικούς χώρους. Και γεννάται ένα μείζον ερώτημα: Εφόσον μέχρι πρότινος δεν επέτρεπαν να μένουν τα προϊόντα στα ράφια ούτε για μια μέρα μετά την ημερομηνία λήξης. Επιβάλλονταν κυρώσεις και πολύ αυστηρά πρόστιμα. Τώρα πώς τα αφήνουν»;

Κερδισμένοι και χαμένοι της «διατηρησιμότητας»

Τρόφιμα των οποίων η θέση, μέχρι πρότινος, ήταν στη χωματερή, από την 1η Σεπτεμβρίου θα διατίθενται στο κοινό

«Αυτό ευνοεί κυρίως τις βιομηχανίες τροφίμων καθώς και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ» λέει στο newpost ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός.

«Μέχρι σήμερα τα σούπερ μάρκετ επέστρεφαν τα ληγμένα προϊόντα στις βιομηχανίες παίρνοντας πίσω το κόστος. Οι βιομηχανίες με τη σειρά τους τα πωλούσαν για να γίνουν ζωοτροφές ενώ τα πολύ αλλοιωμένα τα πετούσαν στις χωματερές. Αυτή η πρακτική τώρα θα σταματήσει, τα προϊόντα θα πωλούνται κανονικά και όλοι θα κερδίζουν. Όλοι εκτός από τον καταναλωτή».

Όπως εξηγεί ο κ. Κατσαρός, «το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, αλλά πάντοτε ένα μήνα πριν από την ημερομηνία λήξης των προϊόντων. Δεν παραμένουν στη διάθεση του κοινού ούτε μία ώρα μετά την παρέλευση αυτής».

Ποιος και πως θα ελέγχει – Αντί κινητοποίησης… κινητικότητα στον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, κατά κοινή ομολογία, δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια και το αναγκαίο προσωπικό για να εντείνει, τους ήδη ελλιπείς ελέγχους. Και την ίδια ώρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με την… περιπέτεια της κινητικότητας:

«Έχουμε άποψη για το θέμα αλλά δεν έχουμε ακόμη σε επίπεδο οργάνων. Σήμερα είχαμε ένα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο καθώς υπάρχουν έντονες πληροφορίες ότι στελέχη του ΕΦΕΤ θα μπουν στην κινητικότητα. Να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και από αύριο στη διάθεσή σας», λέει στο newpost ο πρόεδρος του οργανισμού Ιωάννης Τσιάλτας.

Όσο για την κρατική μηχανή, είναι χαρακτηριστική η αντίδραση στα ερωτήματα του newpost του προέδρου των Ιατρών Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Τσαντίρη, μόλις πέντε ημέρες πριν την εφαρμογή:

«Δεν ξέρω ακριβώς… Λένε πως δεν θα είναι ληγμένα…Αφήστε με να το δω…. Να ενημερωθώ… Ας μιλήσουμε πάλι αύριο».

 

 


σχετικα αρθρα