current views are: 1

23 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:41

Προγράμματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε κινητικότητα

Εγκύκλιο για τα προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της δημόσιας διοίκησης που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Δημοσίευση 14:41’
αρθρο-newpost

Εγκύκλιο για τα προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της δημόσιας διοίκησης που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Εγκύκλιο για τα προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της δημόσιας διοίκησης που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράλληλα, ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισκέφθηκαν σήμερα το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), το οποίο θα αναλάβει την επιμόρφωση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, το πρόγραμμα κινητικότητας στοχεύει στον εξορθολογισμό, στην αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του δημόσιου τομέα με την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του. Με τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και ειδικής επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ επιχειρείται η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, ώστε να ανταποκρίνεται στην εφαρμογή των νέων δημόσιων πολιτικών, με σκοπό την ποιοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Επισημαίνεται, δε, ότι στα προγράμματα αυτά μπορούν να μετέχουν και υπάλληλοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας. Τα επιμορφωτικά προγράμματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

– Επιμορφωτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται κατά τη φάση της αναζήτησης νέων οργανικών θέσεων από τα στελέχη τα οποία είναι σε καθεστώς κινητικότητας.

– Επιμορφωτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται μετά την τοποθέτηση των στελεχών σε νέες οργανικές θέσεις.

Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται ταχύρρυθμες επιμορφωτικές δράσεις, με αντικείμενα όπως η αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής για τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, θέματα επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πολιτών κλπ, ενώ στη δεύτερη κατηγορία τα θέματα που θα καλυφθούν θα προκύψουν από τη συνεργασία των φορέων υποδοχής των στελεχών με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ανάλογα με το προφίλ των θέσεων που θα καταλάβουν.

Τα επιμορφωτικά προγράμματα και των δύο κατηγοριών είναι δυνατό να υλοποιηθούν με συμβατικό τρόπο (σε παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας ή εργαστήρια), καθώς επίσης και με αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (εξ αποστάσεως εκπαίδευση).

Επίσης, το υπουργείο καλεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει στη συγκεκριμενοποίηση της πρώτης κατηγορίας επιμορφωτικών προγραμμάτων και να μεριμνήσει ώστε να είναι διαθέσιμα ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα της κατηγορίας αυτής από την 15η Οκτωβρίου 2013.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συμμετοχή στα προγράμματα είναι προαιρετική για τους υπαλλήλους και ουδεμία έννομη συνέπεια έχει για την τοποθέτησή τους στους φορείς υποδοχής. Αποκλειστικός σκοπός είναι η ενδυνάμωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.

Μετά την επίσκεψη στο ΕΚΔΔΑ, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το πρόγραμμα της κινητικότητας αποτελεί το εργαλείο με το οποίο πραγματοποιείται η ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα. Είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο καλύτερης αξιοποίησης του έμπειρου και ικανού στελεχιακού δυναμικού που διαθέτει η δημόσια διοίκηση». Συμπλήρωσε, δε, ότι «τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης θα βοηθήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους να ενισχύσουν τα προσόντα και τις γνώσεις τους, ώστε να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους».

Εξάλλου, η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «το ΕΚΔΔΑ, που διαδραματίζει έναν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, καλείται να ανταποκριθεί στην εξαιρετικά σημαντική φάση της μεταρρύθμισης του κράτους».


σχετικα αρθρα