ΕΛΛΑΔΑ

Δήμευση περιουσίας και 1 εκατ. ευρώ για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2013, 00:36 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2013, 02:53
Δήμευση περιουσίας και 1 εκατ. ευρώ για τον Άκη Τσοχατζόπουλο
fosphotos.com/Panayiotis Tzamaros
Facebook Twitter Whatsapp

Τη δήμευση της περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου η οποία είχε δεσμευτεί από τον ανακριτή διέταξε το δικαστήριο. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός καλείται να καταβάλει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στο δημόσιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων τα οποία είχαν ήδη κατασχεθεί από τον ανακριτή της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου προχώρησε με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο διέταξε να προχωρήσουν σε δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης, ενώ στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε και πενταετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Το δικαστήριο επίσης όρισε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης προς το δημόσιο που καθορίστηκε στα εξής ποσά:

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ , ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 έκαστος πλην των Π. Σταμάτη , Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά οι οποίοι το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.

Με την λήξη της διαδικασίας ο πρόεδρος είπε στους καταδικασθέντες:

«Ελπίζω να έχετε καλύτερη τύχη στον επόμενο βαθμό και να πείσετε τους δικαστές ώστε να έχετε ευνοϊκότερη μεταχείριση».

Νωρίτερα και ενώ το δικαστήριο επρόκειτο να αποφανθεί για τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ξέσπασε για την απόφαση να μην δοθεί αναστολή εκτέλεσης στην έκτιση ποινής για την σύζυγο και την κόρη του:

«Δίνετε αναστολή σε όλους και καλά κάνατε. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν δώσατε στη γυναίκα μου και την κόρη μου. Γιατί; Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλος; Αυτός είναι ο λόγος; Προχωρήσατε σε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία με βάση ένα ψευδέστατο κείμενο που δεν ξέρω ποιος σας το έδωσε. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου. Πιστεύω ότι έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας. Ζητώ να δώσετε αναστολή στη σύζυγο και στην κόρη μου. Υποβάλλω επίσημο αίτημα και περιμένω την αιτιολογημένη απόφαση σας».

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώην υπουργό επιβλήθηκε εικοσαετής φυλάκιση. Παράλληλα ο Γιάννης Σμπώκος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια,η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχαπατζίδης σε 13 χρόνια, η Βίκυ Σταμάτη, ο Αστέριος Οικονομίδης και η Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 χρόνια. Δεκαετή κάθειρξη επιβλήθηκε στην Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, τον Νίκο Γεωργουλάκη, τον Οράτιο Μελά, τον Κώστα Αντωνιάδη και τον Γιώργο Κωνσταντάτο.

Στον Νίκο Ζήγρα, τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, τον Φώτη Αρβανίτη και τον Νίκο Καρατζά επιβλήθηκε εξαετής κάθειρξη.

Άμεσα στη φυλακή οδηγήθηκαν ο Άκης ΤσοχατζόπουλοςΒίκυ Σταμάτη, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο Γιάννης Σμπώκος, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ενώ οι υπόλοιποι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Στον Αστέριο Οικονομίδη επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr