current views are: 2

6 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση15:15

«Πόλεμος» Αρβανιτόπουλου και πανεπιστημίων – Στη Δικαιοσύνη ο υπουργός

O υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το τελεσίγραφό του προς τους πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.

Δημοσίευση 15:15’
αρθρο-newpost

O υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το τελεσίγραφό του προς τους πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.

O υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το τελεσίγραφό του προς τους πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.

Από τη στιγμή που οι πρυτάνεις δεν ανταποκριθήκαν, ο Υπουργός εκπροσωπώντας το Δημόσιο και με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος καταθέτει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους, ως παράνομης και καταχρηστικής και την άμεση επαναλειτουργία των ανωτέρω ιδρυμάτων.

Στο ΕΜΠ, πάντως, όπου ο σύλλογος ΔΕΠ έλαβε απόφαση να ξεκινήσουν τα μαθήματα από την προσεχή Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν πρόγραμμα εξετάσεων και πρόγραμμα εξεταστικής. Πρόγραμμα μαθημάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι παραδόσεις από τη Δευτέρα, καταρτίζουν στο ΕΚΠΑ και τα τμήματα Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλες σχολές.

Έρευνα για τη φύλαξη του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε μείζον αναδεικνύεται και το θέμα της φύλαξης του Πανεπιστημίου Αθηνών με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, να διατάσσει συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει καταγγελίες για είσοδο, στον χώρο, ατόμων που δεν ελέγχονται.

Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές και διοικητικές αρχές του ΕΚΠΑ διαβεβαιώνουν ότι «προβαίνουν σε όλα τα μέτρα που αναγκαιούν για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου». Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους «το ζήτημα που έχει ανακύψει οφείλεται στην απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και ο αριθμός τους υπερβαίνει το 48% του προσωπικού του Πανεπιστημίου».

«Η τραγικότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί επιτείνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα, παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί σε αυτούς, τόσο εγγράφως, όσο και προφορικά. Ειδικότερα, έχουν ενημερωθεί πλήρως για το πρόβλημα οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Παιδείας σε τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις την 17-8-2013, 4-10-2013 και 1-11-2013, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 8-8-2013, όπως και η κυρία Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου» προσθέτουν.

Προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του πρύτανη του ΕΚΠΑ

Στο μέτωπο της δικαιοσύνης, προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε και σε βάρος του πρύτανη Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπράξει ή όχι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αφορμή για τη δίωξη στάθηκε η καταγγελία του συμβουλίου του ΕΚΠΑ, ότι ο πρύτανης παρέλειψε να μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Ίδρυμα που διοικεί.

Εν τω μεταξύ άρχισε η επίδοση των παραπεμπτηρίων εγγράφων προς τους Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων που δεν απογράφησαν, με τα οποία παραπέμπονται στα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια και τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.

Οι 276 διοικητικοί υπάλληλοι που αρνήθηκαν να απογραφούν, για να αξιολογηθούν μαζί με τους 1.692 συναδέλφους τους που απογράφησαν, αντιμετωπίζουν τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της σοβαρής απείθειας και της μη απογραφής.  


σχετικα αρθρα