ΕΛΛΑΔΑ

«Ρήμαζαν» μετασχηματιστές

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2013, 04:01 / Ανανεώθηκε 20 Νοεμβρίου 2013, 18:18
«Ρήμαζαν» μετασχηματιστές
Facebook Twitter Whatsapp

Κύκλωμα που είχε «ρημάξει» μετασχηματιστές της ΔΕΗ δρώντας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. 

Κύκλωμα που είχε «ρημάξει» μετασχηματιστές της ΔΕΗ δρώντας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, ηλικίας 32, 37 και 38 ετών, ενώ για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση αναζητούνται δύο ακόμη άτομα, ένας 17χρονος ημεδαπός κι ένας υπήκοος Αλβανίας.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι τέσσερις ημεδαποί κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου, «ξήλωσαν» 41 μετασχηματιστές της ΔΕΗ, αποκολλώντας από το εσωτερικό τους τα πηνία, προκειμένου να πουλήσουν τον χαλκό στον αλλοδαπό συγκατηγορούμενό τους. Επιπλέον, οι δράστες κατηγορούνται για δύο ακόμη απόπειρες κλοπής χαλκού από ισάριθμους μετασχηματιστές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση φέρεται ότι αφαίρεσε συνολικά τέσσερις τόνους χαλκού, ζημιώνοντας την επιχείρηση ηλεκτρισμού κατά περίπου 250.000 ευρώ.

Οι υποσταθμοί-στόχοι τους βρίσκονταν σε αγροτικές περιοχές των νομών Κιλκίς (Ευζώνους, Γουμένισσα και Πολύκαστρο), Πέλλας (Γιαννιτσά και Σκύδρα), Πιερίας (Αιγίνιο), Ημαθίας (Αλεξάνδρεια και Πλατύ) και Θεσσαλονίκης (Κουφάλια και Καλοχώρι). Οι δράστες «χτένιζαν» κατά τη διάρκεια της ημέρας περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εντοπίσουν τους μετασχηματιστές - «στόχους» και κατά τις νυχτερινές ώρες επέστρεφαν στα σημεία για να αναλάβουν δράση.

Η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη τους όταν οι τέσσερις ημεδαποί μετέβησαν χθες το πρωί σε περιοχή του Πολυκάστρου Κιλκίς, όπου με τη χρήση σκοινιών κατέβασαν από στύλο της ΔΕΗ έναν μετασχηματιστή, από τον οποίο αφαίρεσαν τα καλώδια χαλκού. Ωστόσο, η δράση τους έγινε αντιληπτή από περιπολούντες αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή. Ύστερα από έρευνες αστυνομικών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν αρχικά ο 37χρονος και ο 38χρονος, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη κι ο 32χρονος.

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν έναν μετασχηματιστή και καλώδια χαλκού, έναν σάκο με διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, ένα σκοινί, τρία αυτοσχέδια κοντάρια αλουμινίου που χρησίμευαν στην αφαίρεση των ασφαλειών από τους μετασχηματιστές, καθώς επίσης ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο με το οποίο είχαν μεταβεί στο σημείο που έγιναν αντιληπτοί.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πολυκάστρου, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος και τον εντοπισμό των δύο ασύλληπτων μελών του. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κιλκίς.