current views are: 20

27 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:28

Συνελήφθη ο Σαραντόπουλος, εργολάβος και εκδότης της Απογευματινής

Στη σύλληψη του 78χρονου πρώην εκδότη της εφημερίδας Απογευματινή, Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου, προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος Φιλοθέης  για χρέη προς το Δημόσιο. Ο κ. Σαραντόπουλος οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των συνολικού ύψους 208.999,17 ευρώ.

Δημοσίευση 10:28’
αρθρο-newpost

Στη σύλληψη του 78χρονου πρώην εκδότη της εφημερίδας Απογευματινή, Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου, προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος Φιλοθέης  για χρέη προς το Δημόσιο. Ο κ. Σαραντόπουλος οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των συνολικού ύψους 208.999,17 ευρώ.

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Στη σύλληψη του 78χρονου πρώην εκδότη της εφημερίδας Απογευματινή, Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου, προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος Φιλοθέης για χρέη προς το Δημόσιο. Ο κ. Σαραντόπουλος οφείλει στο Δημόσιο ποσό συνολικού ύψους 208.999,17 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην εκδότης είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 37 μηνών με αναστολή τον Μάρτιο, έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει εις βάρος του εργαζόμενοι της «Απογευματινής». Με απόφαση τότε του Πρωτοδικείου Αθήνας ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων το έτος 2010 στους εργαζομένους και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 37 μηνών με αναστολή, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, καθώς και χρηματικό πρόστιμο, ύψους 19.500 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι μέσω δικηγόρων αμφισβήτησαν τον Απρίλιο του 2011 ευθέως τα οικονομικά μεγέθη που επικαλέστηκε ο πρώην εκδότης, καθώς από  στοιχεία που έφεραν στο δικαστήριο υποστηρίχτηκε ότι εντός της εφημερίδας είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια «μαύρο ταμείο» με αποτέλεσμα τα έσοδα της Απογευματινής να καταλήγουν σε προσωπικούς λογαριασμούς της οικογένειας Σαραντόπουλου.

Σχετικά διεξήχθη έρευνα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έπειτα από καταγγελία των εργαζομένων και την κατάθεση στοιχείων εγγράφων, τα οποία έδειχναν όχι μόνο εκροές χρημάτων από το ταμείο της επιχείρησης, αλλά και ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ off shore εταιρειών και στελεχών της διοίκησης της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ».

Ο μάρτυρας μάλιστα που κατάθεσε στο Δικαστήριο υπέρ της επιχείρησης, ο οποίος, είχε αναλάβει να συντάξει έκθεση για τα οικονομικά στοιχεία της εφημερίδας, δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις στο πως για παράδειγμα ενώ η επιχείρηση στην αίτηση πτώχευσης υποστηρίζει ότι η εφημερίδα «έμπαινε μέσα» 200.000 ευρώ το μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» σε έγγραφο με την σφραγίδα της επιχείρησης και την υπογραφή του τον Μάιο του 2010 έκανε λόγο για μικρό έλλειμμα της τάξης των 60.000 ευρώ.

Κατά τη διαδικασία αποκαλύφθηκε  ότι τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και ανεστάλη η έκδοση της εφημερίδας για να κατατεθεί την 1η Νοεμβρίου η αίτηση πτώχευσης, ότι η Απογευματινή αποτελούσε μία απολύτως βιώσιμη επιχείρηση, η οποια είχε στο σύνολο τους μόνο διακανονισμένες οφειλές, πλην των οφειλομένων σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαραντόπουλος τον Νοέμβριο του 2010 είχε υποβάλει αίτηση πτώχευσης στο πρωτοδικείο της Αθήνας ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να γίνει δεκτή η πτώχευση.

Συγκεκριμένα, στις 2 Νοεμβρίου, η ιδιοκτησία απέσυρε την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 και υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης αφήνοντας χωρίς δουλειά 130 εργαζόμενους στους οποίους χρωστά δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Τον Οκτώβριο του 2013 η Δικαιοσύνη απέρριψε και την τρίτη αίτηση πτώχευσης της «Απογευματινής», οι εργαζόμενοι της οποίας συνεχίζουν τον αγώνα τους ελπίζοντας στη δικαίωσή τους κατά του εργολάβου- εκδότη Σαραντόπουλου εμποδίζοντας τα σχέδιά του στο δοκιμαζόμενο χώρο του Τύπου.

Η πρώτη αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει ο κ. Σαραντόπουλος με την αναστολή έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας το 2010 είχε απορριφθεί πανηγυρικά ένα χρόνο αργότερα. Ο εργολάβος- εκδότης ατέθεσε δεύτερη αίτηση που την απέσυρε και τελικά κατέθεσε και τρίτη.


σχετικα αρθρα