ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ευσταθίου έδωσε την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του

Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2014, 12:30 / Ανανεώθηκε 10 Ιανουαρίου 2014, 18:26
Ο Ευσταθίου έδωσε την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του
Facebook Twitter Whatsapp

Πολύ λίγα στοιχεία προσέφερε ο Παναγιώτης Ευσταθίου κατά την απολογία του στους ειδικούς ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο που προχωρούν κανονικά την έρευνα για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Γράφει η Έλενα Σιάνου 

Πολύ λίγα στοιχεία προσέφερε ο Παναγιώτης Ευσταθίου κατά την απολογία του στους ειδικούς ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο που προχωρούν κανονικά την έρευνα για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ωστόσο, νέα τροπή δίνεται από την έφεση που κατέθεσε σήμερα η Εισαγγελέας Διαφοράς για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου να μην προφυλακίσει τον Παναγιώτη Ευσταθίου.

Ο 83χρονος επιχειρηματίας παραδέχθηκε πως όντως έδωσε μίζες στον Αντώνη Κάντα, ενέπλεξε και νέα πρόσωπα, κυρίως απόστρατους αξιωματικούς, ένας εκ των οποίων ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ κ. Παναγιωτάκης είναι από τα λεγόμενα "μεγάλα ψάρια" και δεν ήταν γνωστός στις δικαστικές αρχές. 

Δεν επεκτάθηκε όμως με λεπτομέρειες στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τους ανακριτές και έτσι δεν φώτισε περισσότερο την έρευνα των ανακριτών Μαλλή και Σταυρόπουλου. 

Κατέθεσε και την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών, στοιχείο που κατά τον δικηγόρο του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, θα φωτίσει ακόμα περισσότερο το έργο της δικαιοσύνης. 

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Εκτός από τα ASRAD και τα υποβρύχια έχετε δώσει παράνομες πληρωμές σχετικά με άλλα προγράμματα της ATLAS και της RHEINMETAL. 

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ό,τι φανεί από το άνοιγμα των λογαριασμών θα αναλάβω την ευθύνη. 

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Εσείς δεν μπορείτε τώρα, πριν ανοίξουμε εμείς τους λογαριασμούς, να μας πείτε αν έχετε κάνει παράνομες πληρωμές σχετικά με άλλα οπλικά συστήματα; 

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Δεν έχω κάνει άλλες παράνομες πληρωμές. 

Οι ανακριτές επιμένουν για τα πολιτικά πρόσωπα γιατί έχουν σοβαρά στοιχεία πως ένας τουλάχιστον Υπουργός Άμυνας πλην του Άκη Τσοχατζόπουλου έχει πάρει αμέτρητα ποσά σε μίζες. 

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Κατά την άποψή μας το ποσό των 5 εκατομμυρίων που μας λέτε ότι δώσατε σε παράνομες αμοιβές είναι λίγο. Αν μόνο ο Κάντας πήρε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τα υποβρύχια και τα ASRAD, αναμένει κανείς οι ανώτεροι από αυτόν στην ιεραρχία να έχουν πάρει πολλά περισσότερα. 

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Eπαναλαμβάνω ότι εγώ ποτέ δεν έδωσα χρήματα σε πολιτικούς. 

Για πρώτη φορά πάντως, στην απολογία Ευσταθίου, γίνεται αναφορά σε συνάντηση του προέδρου προμηθεύτριας εταιρίας (της RHEINMETAL, μετεξέλιξη της ATLAS που εκπροσωπούσε ο Ευσταθίου) με τον πρώην υπουργό άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. 

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Το Δεκέμβριο του 2005 ο πρόεδρος της RHEINMETAL συνάντησε τον πρώην υπουργό Άμυνας στην Ελλάδα. Η συζήτηση οργανώθηκε και συνοδεύτηκε από εσάς. Ποια ήταν η αιτία της συνάντησης αυτής; 

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Αυτός ήθελε να κάνει μία εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Άμυνας που τότε ήταν ο κ.Σπηλιωτόπουλος. Απ' ότι θυμάμαι η επίσκεψη περιορίστηκε σε εθιμοτυπικά θέματα. 

Ακολουθεί η πιο ανατριχιαστική απάντηση του κ.Ευσταθίου, που δείχνει πόσο μεγάλη εμπλοκή είχε στις μίζες των εξοπλιστικών. 

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Στο γραφείο σας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατάλογοι με όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα του ΕΜΠΑΕ για όλους τους κλάδους π.χ. αναγράφετε τις πληρωμές των υποβρυχίων και τύπου 209 και τύπου 214 που από το 2005 και μετά ανέρχονται σε 220 εκατομμύρια ευρώ. 

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Αυτοί είναι πίνακες του υπουργείου, της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που παρακολουθούν όλα τα προγράμματα. Δεν ενθυμούμαι ποιος μου τα έδωσε, ούτε το λόγο γιατί αυτό αφορά το σύνολο όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων απ'ότι φαίνεται. 

Τελικά ο κ.Ευσταθίου δεν προφυλακίστηκε, του επεβλήθησαν όμως αυστηρότατοι περιοριστικοί όροι, μεταξύ αυτών και εγγύηση - μαμούθ 500.000 ευρώ. Προφανώς το Συμβούλιο Εφετών συμφώνησε με τον Εισαγγελέα κ.Ελευθεριάνο λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας του κ.Ευσταθίου, θεωρώντας πως δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. 

Ο ανακριτής πάντως είχε αντίθετη άποψη, αφού κατά πληροφορίες δεν πείστηκε καθόλου για την ειλικρίνεια του κ.Ευσταθίου, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τις ερωταπαντήσεις.