current views are: 1

3 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση17:59

Με τον φόβο των Ρίχτερ και αντίπαλο τον καιρό θα διανυκτερεύσουν οι Κεφαλονίτες (Βίντεο)

Υπό τις πιο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τσουχτερό κρύο, χιονόνερο και δυνατό αέρα, οι κάτοικοι του Ληξουρίου θα κοιμηθούν απόψε στα αυτοκίνητα, με το ένα μάτι… ανοιχτό για να προστατευτούν από έναν ισχυρό μετασεισμό που αν γίνει θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Δημοσίευση 17:59’
αρθρο-newpost

Υπό τις πιο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τσουχτερό κρύο, χιονόνερο και δυνατό αέρα, οι κάτοικοι του Ληξουρίου θα κοιμηθούν απόψε στα αυτοκίνητα, με το ένα μάτι… ανοιχτό για να προστατευτούν από έναν ισχυρό μετασεισμό που αν γίνει θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Υπό τις πιο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τσουχτερό κρύο, χιονόνερο και δυνατό αέρα, οι κάτοικοι του Ληξουρίου θα κοιμηθούν απόψε στα αυτοκίνητα, με το ένα μάτι… ανοιχτό για να προστατευτούν από έναν ισχυρό μετασεισμό- που αν γίνει θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, αλλά και από την αγωνία που τους έχουν προκαλέσει οι αντικρουόμενες «προβλέψεις» για μια ακόμη πιο εφιαλτική συνέχεια.

«Μια τριώροφη κατοικία στο κέντρο του Ληξουρίου είναι έτοιμη να πέσει. Με ένα δυνατό κούνημα θα γίνει μεγάλη καταστροφή», λέει στο newpost η πρόεδρος Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Κατερίνα Ατσαρού.

«Θα κοιμηθούμε στο αυτοκίνητο απόψε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Η κατάσταση είναι τραγική, η πόλη μοιάζει με πεδίο μάχης. Εικόνες που έβλεπα στην τηλεόραση από τη Συρία τις βλέπω τώρα δίπλα μου.  Πρόσβαση προς το Αργοστόλι δεν υπάρχει, ούτε από ξηράς καθώς στο δρόμο γίνονται συνεχώς κατολισθήσεις, ούτε από θαλάσσης αφού το λιμάνι καταστράφηκε και η θάλασσα είναι αγριεμένη. Τα φέρυ μπωτ έχουν σταματήσει τα δρομολόγια», καταλήγει.

Από το απόγευμα, στην περιοχή του Μουσείου όπου έχει καταλύσει η δύναμη Πολιτικής Προστασίας, γίνεται διανομή τροφίμων και νερού. Το δίκτυο ύδρευσης του Ληξουρίου έχει «σπάσει» σε δεκάδες σημεία και το νερό, όταν τρέχει από τις βρύσες, δεν είναι πόσιμο.

Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου που εκκενώθηκε από την πρώτη στιγμή κοιμούνται στο γήπεδο του μπάσκετ: τα αποδυτήρια έχουν διαμορφωθεί ως προσωρινά καταλύματα.

Όσο για τη φιλοξενία στα «πλωτά ξενοδοχεία»… ήταν μια υπόθεση που από την αρχή έγινε με τον πιο λάθος τρόπο:

«Στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” έχουν καταλύσει μόλις 50 Ληξουριώτες. Οι υπόλοιποι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Και η δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα, από τον πρώτο σεισμό», λέει στο newpost o Βαγγέλης Λουκέρης, κάτοικος της Παλικής.

«Υποβαθμίστηκε το πρόβλημα. Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι είδαν πως στο Αργοστόλι δεν υπάρχουν προβλήματα και θεώρησαν ότι αυτό ήταν, τελείωσε», συνεχίζει ο κ. Λουκέρης. «Ο δεύτερος σεισμός απέδειξε ότι δεν είχαν οργανωθεί για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Την κακή οργάνωση των αρχών επιβεβαίωσε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΪ τόνισε πως η επιβίβαση στα πλωτά ξενοδοχεία έγινε χωρίς έλεγχο και σοβαρότητα.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσελέντη, ο σημερινός «ήταν ο μεγάλος μετασεισμός».

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος η σεισμική αυτή δραστηριότητα οφείλεται σε ένα ρήγμα μήκους 50 χιλιομέτρων που βρίσκεται δυτικά της Κεφαλονιάς και κλίνει προς το νησί. «Έσπασε με τον πρώτο σεισμό. Ο δεύτερος σεισμός του ίδιου περίπου μεγέθους έγινε λίγο βορειότερα» τόνισε.

Απαράβατος κανόνας, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, να μην μπει κανένας στα σπίτια μέχρι να έρθουν οι μηχανικοί, ούτε να μπουν αν οι μηχανικοί που τις ελέγξουν αποφανθούν για το αντίθετο.

«Η φύση λέει ότι στην Κεφαλονιά είχαμε σεισμούς πολύ μεγαλύτερους», κατέληξε ο κ.Παπαζάχος.

Μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ώστε να ανακουφιστούν οι σεισμοπαθείς, καθώς το σχέδιο «Δευκαλίων» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Αεροσκάφος C-130 του στρατού αναχώρησε για το νησί μεταφέροντας  επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών, οι οποίοι θα ελέγξουν τη μορφολογία του βυθού πλησίον της προβλήτας στο λιμάνι Αργοστολίου. 

Παράλληλα, αναχωρεί το αρματαγωγό «Ικαρία» μεταφέροντας έναν προωθητή γαιών, έναν φορτωτή, έναν εκσκαφέα, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένα ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, έναν αυτόνομο φωτιστικό πύργο, μία γεννήτρια, ένα τζιπ, ένα όχημα γενικής χρήσης Stayer και δύο οχήματα γενικής χρήσης, με κινητά μαγειρεία εκστρατείας, με επιπλέον φορητά τμήματα για την ανάπτυξη μαγειρείων και διανομής, τρία υδροφόρα οχήματα, 30 χημικές τουαλέτες και ένα όχημα επικοινωνιών.


σχετικα αρθρα