ΕΛΛΑΔΑ

Αφού πληρώνονταν με το... κεφάλι, αύξησαν τον αριθμό των ασθενών

Δημοσίευση 2 Μαΐου 2014, 13:07 / Ανανεώθηκε 2 Μαΐου 2014, 17:59
Αφού πληρώνονταν με το... κεφάλι, αύξησαν τον αριθμό των ασθενών
Facebook Twitter Whatsapp

Ο μισός ασθενής κοιμόταν σε οικοτροφείο και ο άλλος μισός... σε ξενώνα. Τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν και τις δύο νοσηλείες και οι ιδιώτες θησαύριζαν.

Ο μισός ασθενής κοιμόταν σε οικοτροφείο και ο άλλος μισός... σε ξενώνα. Τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν και τις δύο νοσηλείες και οι ιδιώτες θησαύριζαν.

Τις ταυτόχρονες αυτές αποκάλυψε η έρευνα του υπουργείου στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

Το όργιο κατασπατάλησης που κόστιζε στο κράτος δεκάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, όσα κέρδιζαν ιδιώτες που εκμεταλλεύονταν ταυτόχρονα οικοτροφεία  και ξενώνες -στους οποίους φαίνονταν να φιλοξενούνται ταυτόχρονα οι ίδιοι ασθενείς-, αποκάλυψε η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή,  φέρνοντας στην επιφάνεια το όργιο σπατάλης σε δομές που προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 

Πρόκειται για μονάδες ο οποίες χρηματοδοτούνται, κυρίως, από πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, καθώς και από πόρους του ΕΣΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Οι μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης  και το δεύτερο εξάμηνο του 2013 μέχρι και σήμερα, η χρηματοδότηση  των μονάδων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γίνεται σύμφωνα με το νέο μοντέλο κοστολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας ψυχικής υγείας.

«Κρίνεται αναγκαίο και δίνεται η εντολή διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων, στο σύνολο των στοιχείων που δηλώνονται στο Υπουργείο Υγείας, από την έναρξη της εφαρμογή του ισχύοντος μοντέλου κοστολόγησης μέχρι και σήμερα», δήλωσε η κ. Μακρή μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν.

Η κ. Μακρή τόνισε ότι «από τον έλεγχο των δομών αυτών, δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή  οι έχοντες διαχρονικά ασυλία. Αυτή τη φορά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη».

Τα νούμερα που... τρελαίνουν

Από τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου, στο σύνολο των εξήντα πέντε  Φορέων Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων σε 38 Φορείς, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%. Από τη διερεύνηση αυτή, διαπιστώθηκαν στους 18 από τους 38 φορείς, τα παρακάτω:

•Ποσοστό 18,2% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους Φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, τις ίδιες ημέρες, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.
•Ποσοστό 43% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους Φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.
•Ποσοστό 38,8% αφορά Αριθμούς Μητρώων Κοινωνικής Ασφάλισης ωφελούμενων, οι οποίοι διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΑ) στεγαστικού τύπου (Οικοτροφεία, Ξενώνες) κατάλληλα στελεχωμένες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και παράλληλα, λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας του ίδιου Φορέα ή διαφορετικών Φορέων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στις ΜΨΑ στεγαστικού τύπου.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των τριάντα 38 Φορέων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 3%, αφορά λήπτες που φαίνεται να διαμένουν, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου, τις ίδιες ημέρες, του ίδιου μήνα.