current views are: 1

25 Μαΐου 2014
Δημοσίευση03:57

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία σε ολόκληρη τη χώρα

Ομαλά εξελίσσεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία σε ολόκληρη τη χώρα, για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις ευρωεκλογές. 

Δημοσίευση 03:57’
αρθρο-newpost

Ομαλά εξελίσσεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία σε ολόκληρη τη χώρα, για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις ευρωεκλογές. 

Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Ομαλά εξελίσσεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία σε ολόκληρη τη χώρα, για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις ευρωεκλογές. 

Η ψηφοφορία για τους 446 συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών (211 δήμοι και 12 περιφέρειες) και για τους 40 συνδυασμούς των ευρωεκλογών (1.251 υποψήφιοι) θα ολοκληρωθεί στις επτά το βράδυ, με δυνατότητα χρονικής παράτασης για τα εκλογικά τμήματα στα οποία συνεχίζει η ροή του κόσμου μετά τις επτά το απόγευμα. 

Η διαδικασία μέχρι στιγμής διεξάγεται ομαλά, ενώ από τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα οι Κάρολος Παπούλιας,  Αντώνης Σαμαράς,  Αλέξης Τσίπρας,  Ευάγγελος Βενιζέλος, Πάνος Καμμένος,  Φώτης Κουβέλης και  Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επιπλέον, έχουν ψηφίσει ο Γιάννης Σγουρός, η Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Γιάννης Μώραλης, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η εκλογική διαδικασία στη χώρα εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και σε ορισμένα εκλογικά τμήματα παρατηρήθηκε απουσία μελών της εφορευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συλλέγει το υπουργείο από νωρίς το πρωί, η διαδικασία διεξάγεται ομαλά και ήδη 35 από τους 51 Νομούς της χώρας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και η ενημέρωση συνεχίζεται.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα παρουσίας πολιτών στις εφορευτικές επιτροπές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν δικαίωμα να ορίσουν ως μέλος Εφορευτικής Επιτροπής υπό προϋποθέσεις, κάποιο ψηφοφόρο που προσέρχεται να ψηφίσει.

Παράλληλα το πρωί σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια σε εκλογικό κέντρο στο Ίλιον όταν ηλικιωμένη γυναίκα κατήγγειλε ότι δεν της δόθηκε ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, ενώ στην Ξάνθη το πρωί της Κυριακής έψαχναν για ψηφοδέλτια αφού χάθηκε ο σάκος με αυτά. 

Συμβουλές για την εκλογική διαδικασία

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν. 

Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων. 

Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ψηφίσουν. Όπως σημειώνεται στις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. 

Στην περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορεί κάποιος να ψηφίσει κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά του στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά. 

Όταν τα στοιχεία της ταυτότητας έχουν διαφορές από τα στοιχεία στους εκλογικούς καταλόγους, στην περίπτωση που οι διαφορές είναι ουσιώδεις μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Γι αυτό, από το υπουργείο συστήνεται να εφοδιαστούν οι ψηφοφόροι έγκαιρα με το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. 

Ετεροδημότες 

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών. 

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών. Οι παραληφθέντες υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν με τη σχετική βεβαίωση που χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο από το δήμο στον οποίο υπέβαλαν την αίτηση εγγραφής για τον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς αυτοί, όπως και οι διπλο-εγγεγραμμένοι, θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση. 

Σταυροί 

Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. 

Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. 

Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερις υποψήφιοι. 

Τα καταστήματα των ΟΤΑ οφείλουν να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.


σχετικα αρθρα