ΕΛΛΑΔΑ

Πόρισμα "καταπέλτης" για το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών

Δημοσίευση 5 Απριλίου 2011, 11:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πόρισμα "καταπέλτης" για το  Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών
Facebook Twitter Whatsapp

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας, που οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στο παρωχημένο και ελλιπές ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και την έλλειψη κατάλληλου προσωπικού, επισημαίνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας, που οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στο παρωχημένο και ελλιπές ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και την έλλειψη κατάλληλου προσωπικού, επισημαίνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής, που είχε επισκεφθεί το Κέντρο και το 2009, διαπιστώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν ως συνέπεια τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων παιδιών σε αυτό, ενώ μετά από σειρά επισκέψεων και αλληλογραφία, τόσο με τη διοίκηση της μονάδας όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, ο Συνήγορος ολοκλήρωσε την έρευνά του και εκπόνησε πόρισμα, το οποίο απεστάλη στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, από την έρευνα εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με την καταλληλότητα και την επάρκεια προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό ορισμένων φιλοξενούμενων σε κρεβάτια/κουβούκλια, την καθήλωση με ιμάντες, την καταστολή και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε αντικατάσταση της ανθρώπινης παρουσίας.

Στο πόρισμα αναδεικνύονται επίσης και άλλες σοβαρές ελλείψεις στους τομείς περίθαλψης, θεραπευτικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης, δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας, προσβασιμότητας εγκαταστάσεων και προσαρμογής εξοπλισμού, καθώς και η διαβίωση ανηλίκων με ενηλίκους κατά παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας.

Ο Συνήγορος θεωρεί ως επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας των περιθαλπόμενων, με την πρόσληψη επαρκούς κατάλληλου προσωπικού και τη λήψη ειδικών μέτρων για τη φροντίδα τους, και να επανασχεδιαστούν θεσμικά η παρεχόμενη φροντίδα και οι υπηρεσίες, με στόχο την παροχή ολόπλευρης, κατάλληλης και εξατομικευμένης φροντίδας, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες, την ηλικία και την αναπηρία, με βάση τα θεσμοθετημένα δικαιώματα.

Επίσης, η ανεξάρτητη αρχή ζητά να εγκαταλειφθεί το ισχύον μοντέλο κλειστής ιδρυματικής περίθαλψης, και να υιοθετηθούν νέες πρακτικές και μέθοδοι φροντίδας των παιδιών και των ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος προτείνει να αναπτυχθούν κέντρα ημερήσιας φροντίδας και υπηρεσίες στην κοινότητα, και να λειτουργήσουν μικρές δομές φιλοξενίας που θα προσομοιάζουν στο οικογενειακό πλαίσιο και θα λειτουργούν με βάση θεσμοθετημένες προδιαγραφές.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr