current views are: 1

1 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση18:57

Βιομηχανική κατασκοπεία πάνω από τα ελληνικά κοιτάσματα!

Και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ομάδας χάκερ-σαμποτέρ, που χτυπά εκατοντάδες δυτικές ενεργειακές εταιρείες, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά πάσα πιθανότητα κάνοντας βιομηχανική κατασκοπεία, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Symantec.

Δημοσίευση 18:57’
αρθρο-newpost

Και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ομάδας χάκερ-σαμποτέρ, που χτυπά εκατοντάδες δυτικές ενεργειακές εταιρείες, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά πάσα πιθανότητα κάνοντας βιομηχανική κατασκοπεία, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Symantec.

Και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ομάδας χάκερσαμποτέρ, που χτυπά εκατοντάδες δυτικές ενεργειακές εταιρείες, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά πάσα πιθανότητα κάνοντας βιομηχανική κατασκοπεία, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Symantec.

Η χώρα μας είναι ανάμεσα στις δέκα κυριότερες χώρες με ενεργές «μολύνσεις», όπου οι επιτιθέμενοι υπέκλεψαν πληροφορίες από παραβιασμένα συστήματα, χωρίς να είναι σαφές ποιοί ακριβώς ήσαν οι στόχοι των χάκερ.

Η έκθεση πιθανολογεί πως οι επιτιθέμενοι έχουν βάση την Ανατολική Ευρώπη, ενώ σύμφωνα oι Νew York Times θεωρούν ότι η ομάδα Dragonfly (σ.σ. έτσι τους βάφτισε η εταιρεία, προηγουμένως είχαν την ονομασία Energetic Bear) είναι ρωσικής προέλευσης, κάτι που σχετίζεται με το μεγάλο ειδικό βάρος της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας. 

Μεταξύ των στόχων ήταν πάροχοι υπηρεσιών ενέργειας, μεγάλες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, εταιρείες δικτύων παροχής πετρελαίου και πάροχοι βιομηχανικού εξοπλισμού ενέργειας. 

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, είναι οι εξής: Ισπανία (27%), ΗΠΑ (24%), Γαλλία (9%), Ιταλία (8%), Γερμανία (7%), Τουρκία (6%), Ρουμανία, Πολωνία και Ελλάδα (από 5%) και Σερβία (4%).

Πώς «χτυπούν»

H νέα έκθεση της Symantec τονίζει ότι η εν λόγω ομάδα έχει γίνει πολύ πιο επιθετική και ικανή στις επιθέσεις της.

Οι χάκες έχουν δυνατότητα να αποκτούν εξ αποστάσεως τον έλεγχο των συστημάτων ελέγχου των ενεργειακών βιομηχανιών και άρα να κάνουν σαμποτάζ, με τρόπο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποίησαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, όταν επιτέθηκαν με τον ιό Stuxnet στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το 2009, καταστρέφοντας το ένα πέμπτο από τα αποθέματα ουρανίου της χώρας.

Ένα από τα «κόλπα» των χάκερ είναι, ότι δεν επιτίθενται απευθείας στα συστήματα της επιχείρησης-στόχου, αλλά «μολύνουν» με το κατάλληλο λογισμικό, ορισμένες ιστοσελίδες που οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα επισκέπτονται συχνά, όταν θέλουν να ανανεώσουν το λογισμικό τους για τον εξοπλισμό των συστημάτων βιομηχανικού ελέγχου (ICS). Με αυτό τον τρόπο, παγιδεύουν τους ανύποπτους εργαζόμενους, οι οποίοι στη συνέχεια «κατεβάζουν» στους υπολογιστές των εταιριών τους το κακόβουλο λογισμικό (τύπου Trojan), το οποίο έτσι διεισδύει στο δίκτυο της εταιρείας-στόχου.

Οι νέες επιθέσεις καταγράφηκαν για πρώτη φορά από την αμερικανική εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας CrowdStrike το καλοκαίρι του 2012 και έκτοτε εκτιμάται, ότι έχουν πλήξει πάνω από 1.000 στόχους σε τουλάχιστον 84 χώρες. Αρχικά «θύματα» των δραστών ήταν εταιρείες άμυνας και αεροπορίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας, Κέβιν Χέιλι, δήλωσε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι οι χάκερ σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σκόπιμη πρόκληση ζημιών, όπως στην ανατίναξη κάποιας μονάδας γεώτρησης ή ηλεκτροπαραγωγής. Φαίνεται, όπως είπε, ότι το κατ’ αρχήν κίνητρό τους, είναι να μάθουν περισσότερα πράγματα για τις λειτουργίες, τα στρατηγικά σχέδια και την τεχνολογία των δυτικών ενεργειακών εταιρειών. «Όμως η δυνατότητα για σαμποτάζ υπάρχει πάντα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι από τη δημοσιοποίηση του θέματος, η Symantec ειδοποίησε τα προσβαλλόμενα θύματα και τις σχετικές εθνικές αρχές, που χειρίζονται και ανταποκρίνονται σε περιστατικά ασφάλειας του διαδικτύου.


σχετικα αρθρα