ΕΛΛΑΔΑ

Νοσοκομεία αγοράζουν φίλτρα αιμοκάθαρσης 5 ευρώ και τα πωλούν για... 30!

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2014, 19:38 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2014, 01:47
Νοσοκομεία αγοράζουν φίλτρα αιμοκάθαρσης 5 ευρώ και τα πωλούν για... 30!
Facebook Twitter Whatsapp

Έρευνα που μπορεί να βγάλει ενδιαφέροντα «λαβράκια» διενεργεί στη Θεσσαλονίκη ο ΣΔΟΕ.

Έρευνα που μπορεί να βγάλει ενδιαφέροντα «λαβράκια» διενεργεί στη Θεσσαλονίκη ο ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα, ο  εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος διέταξε τη διερεύνηση πιθανής λειτουργίας «καρτέλ» που κρατάει στα ύψη τις τιμές τιμές των φίλτρων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή καταγγελία που κατέθεσε η πρώην διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Η τελευταία -μάλιστα- έχει επανειλημμένα αποστείλει πλήθος ενημερωτικών εγγράφων και αναφορών για τις ακριβές τιμές τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που όμως -κατά την καταγγελία- ουδέποτε αντέδρασαν ή ενήργησαν.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης τιμολογούνται μεταξύ 30 και 50 ευρώ το καθένα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, την ώρα που αυτά πωλούνται από 5 έως 7 ευρώ σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, ενώ η πραγματική αξία αγοράς τους ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο σε δύο περιπτώσεις στο ΑΧΕΠΑ προκύπτει ζημιά για το ελληνικό δημόσιο 150.000 και 80.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Στο «μικροσκόπιο» του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού θα μπουν οι συμβάσεις προμηθειών όλων των νοσοκομείων της πόλης από το 2010 μέχρι σήμερα και θα κληθούν να καταθέσουν οι διοικήσεις τους, γιατροί, όπως επίσης υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν ακόμη και μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τα αδικήματα που αναζητά είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία, της δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις κ.α.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, θα ερευνηθεί η δράση «κυκλώματος» γιατρών, που εκμεταλλευόμενο την κατάσταση με τις αιμοκαθάρσεις στα δημόσια νοσοκομεία, στέλνει με «ευνοϊκούς» όρους νεφροπαθείς σε ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr