ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ: Της στέρησαν το ρεύμα για να ζήσει, το επανασύνδεσαν για την κηδεία (Βίντεο)

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2014, 15:24 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2014, 17:26
ΔΕΗ: Της στέρησαν το ρεύμα για να ζήσει, το επανασύνδεσαν για την κηδεία (Βίντεο)
Πηγή φωτό: flashnews.gr
Facebook Twitter Whatsapp


Συνοδευόμενο από αστυνομικούς πήγε συνεργείο της ΔΕΗ στο σπίτι της 56χρονης τετραπληγικής που έφυγε από τη ζωή μετά τη διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος για να το... επανασυνδέσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου


Συνοδευόμενο από αστυνομικούς πήγε συνεργείο της ΔΕΗ στο σπίτι της 56χρονης τετραπληγικής που έφυγε από τη ζωή μετά τη διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος για να το... επανασυνδέσει.

Οι συγγενείς δεν άντεξαν και μέσα στον πόνο τους φώναξαν προς στο συνεργείο «Συγχαρητήρια να τους πείτε που σκότωσαν έναν άνθρωπο».

 

 

Την ίδια ώρα, ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, τα δύο κομμάτια της επιχείρησης που «έσπασε» στις αρχές του 2011, παίζουν σε ένα γήπεδο ντροπής δίνοντας... πάσα η μία στην άλλη την ευθύνη για το θάνατο μιας φτωχής γυναίκας.

Γιατί το πρόβλημα της οικογένειας Ποποδάκη στα Χανιά την ήξεραν, όπως επιμένει ο Ανδρέας Ποποδάκης, γιος της 56χρονης που έσβησε όταν σταμάτησε να λειτουργεί η μηχανική υποστήριξη, αλλά και ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Και είναι τώρα η ώρα του εισαγγελέα να ερευνήσει πως και γιατί κόπηκε το νήμα μιας ζωής με κρατική εντολή.

Ο γιος της 56χρονης περιμένει την ιατροδικαστική εξέταση για να υποβάλλει μήνυση εναντίον της ΔΕΗ και κατά παντός υπευθύνου, ενώ έχει μεταβεί στο υποκατάστημα Χανίων για να αιτηθεί εγγράφως το όνομα του υπαλλήλου που διέταξε την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

«Η ενημέρωση που έχω από τα Χανιά είναι πως τη διακοπή έκανε ιδιώτης εργολάβος. Οι συνάδελφοι επιμένουν πως αν είχε λάβει την εντολή κάποιος υπάλληλος της ΔΕΗ, δεν θα προχωρούσαν στη διακοπή καθώς είχαν γνώση της περίπτωσης», λέει στο newpost ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» και ταμίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

«Μας έστελναν γεννήτρια από το 2007» 

«Το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό στη ΔΕΗ από το 2004, όταν η μητέρα μου ήδη χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη για την αναπνοή της», λέει στο newpost ο γιος της Ανδρέας Ποποδάκης. «Είχαμε πάει από τότε τουλάχιστον 15 φορές στη ΔΕΗ», επιμένει, ενώ αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι υπεύθυνοι ήταν ενημερωμένοι:

«Το 2007 χτιζόταν μια πολυκατοικία δίπλα στο σπίτι της μητέρας μου. Για να ολοκληρωθεί η ανέγερση έπρεπε να μετακινηθεί η κολώνα της ΔΕΗ που βρισκόταν έξω από το σπίτι. Τότε η ΔΕΗ μας έστειλε γεννήτρια για να μην μείνουμε χωρίς ρεύμα ούτε λεπτό, καθώς η μηχανική υποστήριξη της μητέρας μου ήταν ήδη γνωστή».

Και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης επιβεβαιώνει ότι η... επιχείρηση, είχε γνώση του προβλήματος:

 Όπως δήλωσε στο Mega έχει παρέμβει ο ίδιος προσωπικά στη ΔΕΗ για την υπόθεση της 56χρονης για να γίνει ρύθμιση του χρέους της, αλλά και στον ΟΓΑ για τη σύνταξη της που είχε κοπεί, παράτυπα όπως λέει. 

ΔΕΗ στο newpost: «Ας το δηλώνανε»

Την ευθύνη στην οικογένεια ρίχνει η ΔΕΗ, επιμένοντας ότι υπάρχει νόμος για τις ευπαθείς ομάδες και ότι έπρεπε οι γιοι της να κάνουν αίτηση για ένταξη  στην κατηγορία αυτή, άσχετα αν το τοπικό υποκατάστημα γνώριζε το πρόβλημα.

«Δεν ήταν ο λογαριασμός στο όνομα της γυναίκας και δεν ήταν δηλωμένη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ούτε στην κατηγορία των καταναλωτών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη», λέει στο newpost ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεργιώτης.

Ο γιος της 56χρονης επιβεβαιώνει, στο newpost, ότι δεν είχε γίνει η αίτηση για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και στην κατηγορία ευπαθών κοινωνικών ομάδων καθώς δεν είχε προλάβει να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα ιατρικά δικαιολογητικά, διευκρινίζει όμως ότι το 2007, όταν για πρώτη φορά πήρε γεννήτρια από τη ΔΕΗ, είχε καταθέσει αντίστοιχη αίτηση με όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά που επιβεβαίωναν το πρόβλημα της μητέρας του:

«Από τότε είχαν τα χαρτιά στη ΔΕΗ και όποτε ζητούσα γεννήτρια έπαιρνα χωρίς καμία διαδικασία. Πήρα γεννήτρια τρεις φορές», λέει ο Ανδρέας Ποποδάκης.

 «Τα τοπικά υποκαταστήματα δεν ανήκουν πια στη ΔΕΗ αλλά στον ΔΕΔΔΗΕ που πήρε όλα τα αρχεία το 2011 όταν έγινε ο διαχωρισμός. Ο νόμος λέει ότι έπρεπε να το δηλώσουν οι οικείοι της, έπρεπε να ακολουθήσουν το νόμο. Εμείς δουλεύουμε με βάση τη νομοθεσία και τις διαδικασίες. Είναι ευθύνη ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ να υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο», επιμένει ο κύριος Στεργιώτης. 

Μετά τις πιέσεις και αφού επιμένει ότι δεν είχε ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της 56χρονης παραπληγικής από τα Χανιά, η ΔΕΗ σε νέα ανακοίνωσή της προαναγγέλλει την έναρξη έρευνας.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου:

Σχετικά με δηλώσεις σε ΜΜΕ, ότι το τοπικό Κατάστημα της ΔΕΗ στα Χανιά γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του καταναλωτή, σας γνωρίζουμε ότι: 

 Ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση δεν προβαίνει ποτέ σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας. 

• Πρόσθετα επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα γραπτό αίτημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση και ουδέποτε έχει ζητηθεί διακανονισμός οφειλής. 

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν γνώριζε και δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. 

Ωστόσο, όπως προβλέπουν οι Κανονισμοί της Επιχείρησης, αλλά και όπως επιβάλλει η αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων, έχει συσταθεί Επιτροπή Διοικητικής Προανάκρισης για την πλήρη καταγραφή της υπόθεσης, αξιολόγησης των συμβάντων και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. 

ΔΕΔΔΗΕ: «Λυπούμαστε, ούτε εμείς γνωρίζαμε»

Ο ΔΕΔΔΗΕ με τη σειρά του, σε ανακοίνωσή του, συνεχίζει το... πινγκ-πονγκ. Αφού «εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο καταναλωτή στα Χανιά», διευκρινίζει ότι «κατά την υλοποίηση της αποκοπής του ρεύματος, οι Υπηρεσίες του δεν γνώριζαν, αλλά ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιοδήποτε τρόπο, για την ύπαρξη ατόμου που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα». 

Δεν την ενημέρωναν αν δικαιούται τη σύνταξη του ΟΓΑ

Η άτυχη γυναίκα εδώ και ένα χρόνο ζούσε χωρίς σύνταξη, καθώς ένα μπέρδεμα ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία οδήγησε τον ΟΓΑ  στη διακοπή της καταβολής.

Η ίδια επί πολλά χρόνια διατηρούσε εμπορικό κατάστημα, το οποίο αποφάσισε να κλείσει το 1999. Όμως ο λογιστής της πέθανε πριν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Έτσι, το 2013 ενημερώθηκε από τον ΟΓΑ, από τον οποίο λάμβανε μια πενιχρή αγροτική σύνταξη ότι παραμένει ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ. 

Με τη βοήθεια των παιδιών της υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης, η οποία εκδικάστηκε στις αρχές Απριλίου του 2014, όμως η οικογένεια δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την απόφαση.


Δύο οικογένειες με τρεις μισθούς ημιαπασχόλησης

Από τότε που η σύνταξη κόπηκε άρχισε ο δεύτερος Γολγοθάς της κατάκοιτης γυναίκας. Οι τρεις γιοι της (28 , 32 και 36 ετών αντίστοιχα) εργάζονται με ωράριο και μισθό ημιαπασχόλησης. Ο μικρότερος και ο μεγαλύτερος ζούσαν μαζί της και προσπαθούσαν με τους άθλιους μισθούς τους να τα βγάλουν πέρα.

Ο μεσαίος γιος, ο Ανδρέας, επίσης με μισθό ημιαπασχόλησης προσπαθεί να συντηρήσει τη δική του οικογένεια.

Είναι χαρακτηριστικό του προβλήματος που αντιμετώπιζε η οικογένεια ότι τον προτελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ τον πλήρωσε ο ίδιος ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Είναι χαρακτηριστικό της αξιοπρέπειας με την οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, ότι του επέστρεψαν τα χρήματα με την πρώτη ευκαιρία.