ΕΛΛΑΔΑ

Με απαρχαιωμένους ασυρμάτους όλο τον Αύγουστο η «σύγχρονη» ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση 27 Αυγούστου 2014, 11:34 / Ανανεώθηκε 27 Αυγούστου 2014, 12:23
Με απαρχαιωμένους ασυρμάτους όλο τον Αύγουστο η «σύγχρονη» ΕΛ.ΑΣ.
Facebook Twitter Whatsapp

Δέκα χρόνια πίσω επιστρέφει τεχνολογικά η ΕΛ.ΑΣ. αφού καταργείται λόγω κόστους το σύγχρονο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας TETRA που είχε εγκατασταθεί στους Ολυμπιακούς. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Σε... παλαιές εποχές έχει επιστρέψει η ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα του τεχνολογικού εξοπλισμού, αφού η σύμβαση για το σύγχρονο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας TETRA που είχε εγκατασταθεί στους Ολυμπιακούς έληξε και δεν θα ανανεωθεί. Έτσι, η επικοινωνία των αστυνομικών μεταξύ τους και με το κέντρο επιχειρήσεων γίνεται με τους παλιούς αναλογικούς φορητούς ασυρμάτους από τις αρχές Αυγούστου.

Αρμόδια ομάδα εργασίας της ΕΛ.ΑΣ. παρατήρησε ότι από τους 21.000 πομποδέκτες TETRA που διαθέτει η Αστυνομία χρησιμοποιεί μόνο 7.000, καθώς και ότι η χρήση αφορά μόνον στον νομό Αττικής. Η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία SAIC υπεγράφη στις 19 Μαΐου 2003. Προέβλεπε ότι η αξία της παροχής υπηρεσιών χρήσης του δικτύου TETRA για 10 έτη με έναρξη την 1η Αυγούστου 2004 ανέρχεται σε 82,1 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η ΕΛ.ΑΣ. έχει συνάψει σύμβαση με την γερμανική εταιρεία ΤASSTA για την προμήθεια των ψηφιακών ασυρμάτων. Η σύμβαση θα φτάνει τις 500.000 ευρώ απο μέρους του Δημοσίου, όταν η  SAIC για τα ΤΕTRA λάμβανε πάνω από 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ηγεσία του υπουργείο Δημόσιας Τάξης συναποφάσισε στα τέλη Ιουλίου ότι η σύμβαση δεν πρέπει να ανανεωθεί με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. ( και κυρίως οι μάχιμες δυνάμεις της, όπως η ΔΙΑΣ, η ΔΕΛΤΑ) να περάσουν τον Αύγουστο στον... απαρχαιομένο αναλογικό ασύρματο. 

«Από τις αρχές Αυγούστου εργαζόμαστε με το αναλογικό ασύρματο υπό αντίξοες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την δουλειά μας καθώς ο οποιοσδήποτε με ένα φτηνό μηχάνημα αξίας 40 ευρώ μπορεί να υποκλέψει τη συχνότητα και να ακούει τις συνομιλίες των αστυνομικών. Το σήμα επίσης είναι ασθενές και η ισχύς του εξαρτάται ακόμα και από τη μορφολογία του εδάφους. Πχ αν ένα περιπολικό πέσει ακόμη και σε λακούβα το σήμα χάνεται, ενώ πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών το σήμα διακόπτεται. Επιπλέον, το ειδικό μπουτόν που είχε το TETRA και σε εξαιρετική ανάγκη ο αστυνομικός που ήταν σε κίνδυνο το πατούσε και ακουγόταν μόνο  ο ίδιος στο κέντρο επιχείρησεων, σήμερα δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση από το Σεπτέμβριο αναμένουμε το καινούργιο ψηφιακό σύστημα ασυρμάτου που είναι φτηνότερο αλλά το ίδιο αξιόπιστο με το ΤΕΤΡΑ, όπως δεσμέυτηκε ο Αρχηγός»

δηλώνει στo newpost ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, κ. Βασίλης Ντούμας. Όπως διευκρίνισε  ο κ. Ντούμας τελικά οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν το... κινητό τους παρά τον ασύρματο.

Να σημειωθεί ότι από τις 22 Αυγούστου λειτουργεί ξανά το κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. Σε κάθε περίπτωση, από 1η Σεπτέβρη η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να έχει «περάσει» όλες τις υπηρεσίες σε νέο ψηφιακό σύστημα, πιο οικονομικό, όπως συμβαίνει με την Αντιτρομοκρατική.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr