current views are: 3

10 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση11:07

Καταστροφή κτηνοτρόφων από καταρροϊκό πυρετό και ευλογιά

Σε ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων έχει μετατραπεί ο Έβρος λόγω της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού που «χτύπησαν» τα κοπάδια.

Δημοσίευση 11:07’
αρθρο-newpost

Σε ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων έχει μετατραπεί ο Έβρος λόγω της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού που «χτύπησαν» τα κοπάδια.

Σε ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων έχει μετατραπεί ο Έβρος λόγω της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού που «χτύπησαν» τα κοπάδια.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προβληματίζονται ακόμη περισσότερο καθώς παρατηρούν ότι υπάρχουν κάποιοι που θάβουν τα ζώα στις μονάδες τους κι άλλοι που «τα πετούν όπου βρουν».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ό,τι αφορά την ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, τα περισσότερα στον Έβρο, όπου κι εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Η πλειονότητα των ζώων θάβεται με βάση τα όσα προβλέπονται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις- παρουσία, δηλαδή, κτηνιάτρου. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι θάβουν τα ζώα τους μέσα στις μονάδες ή τα πετούν σε ρέματα. 

«Τα ρέματα είναι γεμάτα νεκρά ζώα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την εστία μόλυνσης που δημιουργούν» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Τάκης Πεβερέτος, υποστηρίζοντας πως «το φαινόμενο αυτό έχει να κάνει με τον φόβο των κτηνοτρόφων να παραδεχτούν ότι στο κοπάδι τους παρουσιάστηκε καταρροϊκός πυρετός, σε συνδυασμό με την έλλειψη κτηνιάτρων, αλλά και πόρων για την ταφή των ζώων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κτηνοτρόφος Μαργαρίτης Θεολόγου, από την περιοχή της Ροδόπης, σημειώνει: «Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν πλέον λεφτά για να θάψουν τα νεκρά ζώα, άλλοι δεν έχουν κοπάδι, οι αποζημιώσεις καθυστερούν και οι κτηνίατροι είναι είδος πολυτελείας για αυτούς που καταφέρνουν να τους φέρνουν στις μονάδες τους».

«Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα που πετούν τα νεκρά ζώα τους όπου βρουν, επιβαρύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Ο ίδιος παραδέχεται πως το προσωπικό δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος, γι’ αυτό και προ 20 ημερών εστάλη στο αρμόδιο υπουργείο έγγραφο, με το οποίο ζητείται η επάνδρωση της Περιφέρειας με 16 κτηνιάτρους, έξι εκ των οποίων προορίζονται για τον Έβρο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, «έχουν τελειώσει οι 32.000 σφαίρες που διέθετε η Περιφέρεια για τη θανάτωση των ζώων και γίνονται προσπάθειες εξασφάλισης κονδυλίου ύψους 20.000 ευρώ για την αγορά νέων, αλλά και αναλώσιμων υλικών και απολυμαντικών που χρειάζονται οι κτηνίατροι».


σχετικα αρθρα