ΕΛΛΑΔΑ

Συγκροτείται Συντονιστικό Κέντρο Επείγουσας Ανταπόκρισης για τον Έμπολα

Δημοσίευση 27 Οκτωβρίου 2014, 15:34 / Ανανεώθηκε 27 Οκτωβρίου 2014, 15:34
Συγκροτείται Συντονιστικό Κέντρο Επείγουσας Ανταπόκρισης για τον Έμπολα
Facebook Twitter Whatsapp

Συντονίζουν τις δράσεις τους οι υγειονομικοί φορείς και οι συναρμόδιες Αρχές, προκειμένου να ενισχύσουν τη θωράκιση της Ελλάδας και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ενδεχόμενο περιστατικό Έμπολα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συντονίζουν τις δράσεις τους οι υγειονομικοί φορείς και οι συναρμόδιες Αρχές, προκειμένου να ενισχύσουν τη θωράκιση της Ελλάδας και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ενδεχόμενο περιστατικό Έμπολα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Χριστίνας Παπανικολάου, «συγκροτείται "Συντονιστικό Κέντρο Επείγουσας Ανταπόκρισης" (ERCC) με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κέντρων από όλα τα κράτη- μέλη, σε συνεργασία και με τον ΠΟΥ, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών Αρχών, και ειδικότερα της συνάντησης κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της χώρας μας ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές Αρχές και τον ΠΟΥ, συμμετέχει στις εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πληροφορίες και την εμπειρία από τη διαχείριση της επιδημίας, όπως και των κρουσμάτων.

Ακόμη, αναφέρεται ότι εφαρμόζονται οι επικαιροποιημένες εγκύκλιοι για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών Έμπολα στα ελληνικά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες ΠΕΔΥ και λοιπές Μονάδες Υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η εγκύκλιος χρήσης «κάρτας επιβάτη» για τις εκτός Σέγκεν πτήσεις αεροπορικών εταιρειών με ενδιάμεσους σταθμούς στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής και η εγκύκλιος για την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας των λιμένων της χώρας για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα.

Το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει εκπαιδευτική ημερίδα, σχετικά με τις δομές των πυλών εισόδου για την αντιμετώπιση των βιολογικών κινδύνων (ιός Έμπολα), και έχουν κληθεί να συμμετέχουν το υγειονομικό προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, καθώς και προσωπικό από τους μεγαλύτερους λιμένες και αερολιμένες της χώρας και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση.

Ανάλογες ημερίδες εκπαίδευσης και εξάσκησης των ειδικών ολιγομελών ομάδων διαχείρισης ύποπτων περιστατικών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

Σχεδιάζεται, επίσης, η ενίσχυση των πυλών εισόδου παράνομων μεταναστών μέσω συγκρότησης μεικτών, ενδεχομένως, κλιμακίων υγειονομικών με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr