current views are: 2

8 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:26

Προς εκτόνωση οι καταλήψεις στα σχολεία – Γιατί αναδιπλώθηκαν οι μαθητές

Προς εκτόνωση βαίνει το «κύμα» των καταλήψεων στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, ύστερα από μια «καυτή» εβδομάδα.

Δημοσίευση 13:26’
αρθρο-newpost

Προς εκτόνωση βαίνει το «κύμα» των καταλήψεων στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, ύστερα από μια «καυτή» εβδομάδα.

Προς εκτόνωση βαίνει το «κύμα» των καταλήψεων στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, ύστερα από μια «καυτή» εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων κινείται πτωτικά. Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα, πρώτη μέρα των καταλήψεων είχαν καταγραφεί περιστατικά σε 588 σχολεία, την Τρίτη αυτά μειώθηκαν σε 364, την Τετάρτη τα σχολεία έμειναν κλειστά για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, την Πέμπτη καταλήψεις σημειώθηκαν σε 253 σχολεία, ενώ την Παρασκευή μόλις σε 219. 

Καθοριστικό ρόλο στην αναδίπλωση των μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία έπαιξε ο φόβος να ενεργοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα, που προβλέπει αναπλήρωση των χαμένων ωρών τα Σαββατοκύριακα των γιορτών και στη θέση των εκδρομών.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στην εβδομάδα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρα, με την οποία τους ζητούσε να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις καταλήψεων στα σχολεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία τους.

Να σημειωθεί πως οι μαθητές διαμαρτύρονται για την Τράπεζα Θεμάτων, το σύστημα των εξετάσεων στο Λύκειο, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία.

Ξανά στον «αέρα» η σελίδα στο Facebook

Σάλος δημιουργήθηκε μέσα στην εβδομάδα και με τη σελίδα στο Facebook «Πανελλήνια Κατάληψη, Όχι στο Νέο Σύστημα», με τον υπουργό Παιδείας να επιστρατεύει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να βρει ποιος κρύβεται πίσω από αυτή.

Στη συγκεκριμένη σελίδα, δημοσιεύονται τα καλέσματα για τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές μέσω αυτής επικοινωνούν και συντονίζουν πανελλαδικά τη δράση τους.  

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Λοβέρδος, «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου επικοινώνησα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη και τους είπα ότι αν είναι μαθητική η σελίδα στο Facebook έχει καλώς. Είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από μαθητές. Αν, όμως, είναι ένας άνθρωπος μιας άλλης ηλικίας που θέλει να καθορίσει τη λειτουργία των σχολείων, τότε υπάρχει πρόβλημα».

Τράπεζα Θεμάτων

Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ετοιμάζει την Τράπεζα Θεμάτων από την οποία θα επιλεγούν θέματα -για πρώτη φορά το 2015- για τις προαγωγικές εξετάσεις της φετινής Β΄ Λυκείου. 

Τα θέματα αναμένεται να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τη Δευτέρα και θα είναι διαφορετικά για τα Ημερήσια, τα Εσπερινά, τα Γενικά, τα Επαγγελματικά και τα Μουσικά Λύκεια. 

Επιπλέον, ο αριθμός των θεμάτων θα ποικίλει από 150 έως 600 ανά μάθημα και θα εξαρτάται από την ύλη του εκάστοτε μαθήματος και τον τύπο του λυκείου.

Ντ. Μ.


σχετικα αρθρα