current views are: 2

11 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:47

Χάος τα μαθητικά δρομολόγια στη χώρα- Ακόμα μαλώνουν… για τη μοιρασιά

Αλλού κηρύσσουν «άγονες γραμμές» και αλλού δίνουν μάχη για τα δρομολόγια «φιλέτα» οι ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ με τα ΚΤΕΛ.

Δημοσίευση 15:47’
αρθρο-newpost

Αλλού κηρύσσουν «άγονες γραμμές» και αλλού δίνουν μάχη για τα δρομολόγια «φιλέτα» οι ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ με τα ΚΤΕΛ.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Την εποχή των παλιών αγελάδων, στο κέντρο της Αθήνας, υπήρχαν στα πεζοδρόμια άνθρωποι με σηκωμένα τα χέρια και στους δρόμους γεμάτα ή άδεια ταξί που διάλεγαν την καλύτερη διαδρομή.

Αυτό σήμερα δεν γίνεται στην Αθήνα.

Γίνεται όμως στην επαρχία, έξω από τις Περιφέρειες όπου αποφασίζεται η διανομή των μαθητικών δρομολογίων.

Αυτό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 14 μαθητές από το Ελαιοχώρι Μεσσηνίας, τους οποίους μέχρι σήμερα μετέφερε στο σχολείο τους στην Καλαμάτα ένα συγχωριανός με το αγροτικό αυτοκίνητο.

Η «άγονη γραμμή» της Καλαμάτας

«Εγώ σταματάω το δρομολόγιο γιατί δεν “βγαίνω” πια αλλά και γιατί πρέπει να αρχίσω το μάζεμα της ελιάς», λέει στο newpost ο Σωτήρης Καπετανέας, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν έχει βρεθεί λύση για τα παιδιά του χωριού:

«Το ΚΤΕΛ αρνείται να αναλάβει το δρομολόγιο γιατί ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι πολύ στενός. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία λένε ότι τα 600 ευρώ το μήνα δεν φτάνουν ούτε για τον μισθό του οδηγού. Τα ΤΑΧΙ δεν αναλαμβάνουν γιατί η απόσταση εως την Καλαμάτα είναι 10χλμ. Με τα ίδια χρήματα έχουν όλοι αναλάβει πιο κοντινά δρομολόγια. Έχουν κηρύξει το χωριό μας “άγονη γραμμή“».

Οι κάτοικοι του Ελαιοχωρίου πήγαν, πάντως, στον εισαγγελέα Καλαμάτας και του ζήτησαν να ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι φταίνει για το πρόβλημα που διαιωνίζεται. 

Το «άναψε-σβήσε» στις μηχανές της Μακεδονίας

Τα μαθητικά δρομολόγια στα χωριά της Μακεδονίας έχουν κηρύξει έναρξη και διακοπή τρεις -αλλού και τέσσερις-φορές από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Αιτία, το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί για τα δρομολόγια των δύο περασμένων ετών. Ξεκινούν κάθε φορά που λαμβάνουν ένα πενιχρό έναντι με την υπόσχεση της εξόφλησης, για να σταματήσουν ελάχιστες μέρες αργότερα.

Η κατάσταση αυτή έχει βγάλει στους δρόμους τους μαθητές οι οποίοι κάθε σάββατο συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. 

Το «φιλέτο» που διχάζει στη Λιβαδειά

Με μια απόφαση που φάνηκε αιφνιδιαστική, την 28η Οκτωβρίου το ΚΤΕΛ Λιβαδειάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει επ αόριστον τη μεταφορά των μαθητών.

Σήμερα, η πρόεδρός του, μιλώντας στο newpost ενημερώνει ότι «τα δρομολόγια συνεχίζονται κανονικά».

Τί άλλαξε; «Πήραμε την υπόσχεση ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα» απαντά η Αγγελική Φραγκούλη.

Δηλαδή;

«Ψάξτε το», ήταν η απάντησή της, χωρίς να θέλει να δώσει συνέχεια.

Η έρευνα στην περιοχή έδειξε ότι υπάρχει έντονη διαμάχη για τα δρομολόγια, ανάμεσα στο ΚΤΕΛ, τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι χρησιμοποιούν κάθε μέσο, γνωστό ή φίλο που μπορεί να έχουν, ώστε να επηρρεάσουν την διανομή ακόμα και τώρα.
 


σχετικα αρθρα