ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά «καμπάνα» για τις φωτιές της Ηλείας- 40 χρόνια σε νομάρχη, δήμαρχο και πυροφύλακα

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2014, 15:30 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2014, 15:57
Βαριά «καμπάνα» για τις φωτιές της Ηλείας- 40 χρόνια σε νομάρχη, δήμαρχο και πυροφύλακα
Facebook Twitter Whatsapp

Αίσθηση προκαλούν οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πατρών στους κατηγορούμενους για τις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Αίσθηση προκαλούν οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πατρών στους κατηγορούμενους για τις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007.

Ένοχοι κρίθηκαν ο πρώην Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο τότε πυροφύλακας Μίνθης Παναγιώτης Τσούρας, καθώς και με την κατηγορία του εμπρησμού μια 84χρονη κάτοικος της περιοχής, η Σοφίας Νικολοπούλου, την οποία το εφετείο αθώωσε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Η αρχική ποινή ήταν 77 χρόνια για τον καθένα, η οποία συγχωνεύτηκε στα 40 έτη. Ωστόσο, επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικό, επιβλήθηκε η ανώτατη εκτιτέα ποινή των 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο.

Η ποινή είναι εξαγοράσιμη και, όπως εξήγησαν οι δικκηγόροι στους δημοσιογράφους, συνολικά θα πληρώσουν το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ για την εκτιτέα ποινή των 10 ετών που τους επεβλήθη.

Χρονόπουλος: «Στην κρίση κάθε λογικού η απόφαση»

Μιλώντας στο newpost λίγο πριν αναχωρήσει από το Εφετείο ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος δήλωσε:

«Αφήνω στην κρίση κάθε λογικού αυτήν την απόφαση. Αποδείχτηκε ότι οι εμπρηστές αυτών των πολύ μεγάλων πυρκαγιών ήμασταν εγώ, ο νομάρχης και ο άνθρωπος που ήταν στο φυλάκιο. 

Οι κατηγορίες 

Το Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα που είχε ζητήσει την ενοχή του πρώην Νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, του Δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου και του τότε πυροφύλακα Μίνθης Παναγιώτη Τσούρα.

Για τον τότε νομάρχη το δικαστήριο έκρινε ότι διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να ανταποκριθεί. 

Ο δήμαρχος Ζαχάρως καταδικάστηκε για αδιαφορία να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης ενώ διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί. 

Ο πυροφύλακας καταδικάστηκε για αμέλεια και μη έγκαιρη αντιμετώπιση με αποτέλεσμα και την επέκταση της φωτιάς.

Επιπλέον, η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου αθωώθηκε για την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, όμως το δικαστήριο δέχτηκε την ενοχή της για την πρόκληση εμπρησμού. Η ηλικιωμένη προκάλεσε τη φωτιά, όταν μαγείρευε. 

Οσον αφορά στον τότε Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκο Μιχαλόπουλο, η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν αθωωτική.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr