current views are: 1

14 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:30

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια- «Φρούρια» τα πανεπιστήμια

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, σε όλο το κέντρο της Αθήνας και η αστυνομική παρουσία αναμένεται να ισχυροποιηθεί προς το Σάββατο με κορύφωση την Δευτέρα κατά τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη.

Δημοσίευση 08:30’
αρθρο-newpost

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, σε όλο το κέντρο της Αθήνας και η αστυνομική παρουσία αναμένεται να ισχυροποιηθεί προς το Σάββατο με κορύφωση την Δευτέρα κατά τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, σε όλο το κέντρο της Αθήνας και η αστυνομική παρουσία αναμένεται να ισχυροποιηθεί προς το Σάββατο με κορύφωση την Δευτέρα κατά τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για φέτος είναι ίσως ο πιο «σκληρός» των τελευταίων ετών.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. 

Οι φοιτήτες διαμαρτύρονται για την στάση πρυτανικών αρχών απέναντι στην απόφασή τους για καταλήψεις αλλά και στην αστυνομική βία έπειτα και από τα χθεσινά επεισόδια στην Νομική το πρωί και στο Πολυτεχνείο το βράδυ. 

Τουλάχιστον 7.000 αστυνομικοί στο «πόδι»

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο της αστυνομικής δύναμης από όλες τις υπηρεσίες της Αθήνας, θα ξεπεράσει τους 7.000 αστυνομικούς, θα είναι στον δρόμο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 18/11, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επιτελικές υπηρεσίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη.

Ήδη, από την Πέμπτη  το βράδυ έχουν κλείσει οι πόρτες της Νομικής, της Πρυτανείας και της ΑΣΟΕΕ, ενώ με αίτημα των πρυτανικών Αρχών, δυνάμεις των ΜΑΤ φρουρούν τα ιδρύματα εξωτερικά. Σημειώνεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι της Νομικής και της Φιλοσοφικής έχουν ανακοινώσει απόφασή τους για κατάληψη της Νομικής, προκειμένου να μείνει ανοιχτή η σχολή, με δική τους περιφρούρηση, ενώ σήμερα αναμένεται ανάλογη απόφαση και για την ΑΣΟΕΕ.

Ανοιχτό θα μείνει μόνο το ΕΜΠ, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις. ΕΚΠΑ και Οικονομικό αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να κλείσουν τα κεντρικά τους κτίρια και να αναβάλουν όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Τα επεισόδια

Τα επεισόδια και οι συμπλοκές φοιτητών με τα ΜΑΤ προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής. Από την Τετάρτη το βράδυ οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Οικονομικού είχαν ζητήσει τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων. Στο ΕΚΠΑ η διοίκηση του ιδρύματος είχε ενημερωθεί για την απόφαση φοιτητών της Νομικής Σχολής να προχωρήσουν σε κατάληψη και έτσι αποφάσισαν να κλείσει τη σχολή και η πρυτανεία.

Το πρωί μία ομάδα φοιτητών επιχείρησε να μπει στη Νομική, αλλά τους εμπόδισαν τα ΜΑΤ. Ακολούθησαν επεισόδια και συμπλοκές φοιτητών με αστυνομικές δυνάμεις και δύο φοιτητές από το Οικονομικό της Νομικής μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.


σχετικα αρθρα