current views are: 1

18 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:27

Συγκαλείται Μόνιμη Επιτροπή για τους σεισμούς – Τα μέλη και ο ρόλος της

Η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας συγκαλείται έπειτα από εντολή του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Δημοσίευση 17:27’
αρθρο-newpost

Η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας συγκαλείται έπειτα από εντολή του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας συγκαλείται έπειτα από εντολή του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον απόηχο των ισχυρών δονήσεων που συγκλόνισαν την Εύβοια.

Η Επιτροπή που έχει συμβουλευτικό ρόλο, θα αξιολογήσει τα επιστημονικά δεδομένα σε περίπτωση βραχυπρόθεσμων σεισμικών προγνώσεων, σεισμικών εξάρσεων και πρόδρομων ή συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων, που δημιουργούν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες.

Παράλληλα γνωμοδοτεί και εισηγείται επί των ενδεικνυόμενων κατά περίπτωση μέτρων προστασίας.

Η επιτροπή αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

Πρόεδρος: Μακρόπουλος Κωνσταντίνος, ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας ΕΚΠΑ, 

Αναπληρώτρια Πρόεδρος: Κυρατζή Αναστασία, Καθηγήτρια ΑΠΘ, 
μέλος Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Π., 

Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Π.,

Στυλιανίδης Κοσμάς, Καθηγητής ΑΠΘ,

Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας,

Τσελέντης Γεράσιμος, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πάτρας, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, 

Δρακάτος Γεώργιος, Διευθυντής Ερευνών, Γ.Ι./ΕΑΑ.

Άσκηση εντός των επόμενων μηνών

Nωρίτερα, σύσκεψη για τον συντονισμό των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε θέματα σεισμικής δραστηριότητας πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του Βασίλη Κικίλια.

«Σε συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (ειδικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), καθώς και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους προγραμματίζουμε τη διεξαγωγή γενικής άσκησης ετοιμότητας εντός των επομένων δύο μηνών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Τσελέντης: «Δεν έχω πειστεί ότι ήταν ο κύριος σεισμός – Ας προσέχουμε»

Επιφυλακτικός και προβληματισμένος για τον διπλό σεισμό της Εύβοιας, δήλωσε ο Άκης Τσελέντης.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της «ΝΕΡΙΤ» τόνισε: «Αυτός ο διπλός σεισμός πρέπει να μας προβληματίσει. Η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει κλείσει τον κύκλο της, θα έπρεπε να είχαμε πιο μεγάλους μετασεισμούς. Θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι όταν περάσουν δυο εικοσιτετράωρα».

Ο καθηγητής σεισμολογίας, αναφερόμενος στη συζήτηση γύρω από τις επιφυλάξεις που νωρίτερα εξέφρασε για το αν η νυχτερινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός, επανέλαβε: «Ναι, εκφράζω επιφύλαξη. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Από τον Αύγουστο υπήρχαν κάποια σημάδια».

 


σχετικα αρθρα