current views are: 4

31 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:44

Δημόσιο: Ο απολογισμός του 2014 – Όλες οι αλλαγές

Ως έτος «συρρίκνωσης» μπορεί να χαρακτηριστεί το 2014 για το Δημόσιο, καθώς τη χρονιά που φεύγει οι δομές του μειώθηκαν κατά 40%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περικοπή μίας στις 2,5 θέσεις.

Δημοσίευση 16:44’
αρθρο-newpost

Ως έτος «συρρίκνωσης» μπορεί να χαρακτηριστεί το 2014 για το Δημόσιο, καθώς τη χρονιά που φεύγει οι δομές του μειώθηκαν κατά 40%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περικοπή μίας στις 2,5 θέσεις.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ως έτος «συρρίκνωσης» μπορεί να χαρακτηριστεί το 2014 για το Δημόσιο, καθώς τη χρονιά που φεύγει οι δομές του μειώθηκαν κατά 40%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περικοπή μίας στις 2,5 θέσεις.

Παράλληλα με την εφαρμογή των νέων, «συμπυκνωμένων» οργανογραμμάτων των υπουργείων, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.

Όσον αφορά στις απολύσεις, να σημειωθεί πως από τις 15.000 που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος του 2014, την πόρτα της εξόδου έχουν δει περίπου 7.400 εργαζόμενοι. 

Αυτοδιοίκηση

Το 2014 λοιπόν δύο από τους κλάδους που άγγιξε πρώτους η διαθεσιμότητα ήταν οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες.

Έτσι, τον Μάρτιο, περίπου 1.500 σχολικοί φύλακες μένουν άνεργοι και γίνονται οι πρώτοι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται μετά από 100 χρόνια.

Στον αντίποδα και αναφορικά με τους δημοτικούς αστυνομικούς, τον Σεπτέμβριο του 2013, περίπου 3.500 υπάλληλοι της Αστυνομίας των δήμων εντάσσονται σε διαθεσιμότητα. Από αυτούς, και δεδομένου ότι ο κλάδος είχε τη μεγαλύτερη  «απορρόφηση» στο πλαίσιο της κινητικότητας, περίπου 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί μετακινήθηκαν σε υπηρεσίες υπουργείων ή στην Ελληνική Αστυνομία.

Ορισμένοι δημοτικοί αστυνομικοί παραμένουν ακόμη στο καθεστώς, ενώ υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη τροπολογία, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρατείνει την παραμονή τους έως την 31η Μαρτίου 2015.

Οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Ακόμη ένα σημαντικό γεγονός στον δημόσιο τομέα που πραγματοποιήθηκε εντός του 2014 ήταν και οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, των οποίων η θέση καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να αρχίσουν έναν ηρωικό αγώνα.  

Η περίπτωσή τους ήταν χαρακτηριστική των αλλαγών που επέρχονταν στο δημόσιο: Εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς «θυσιάζονται» προς συμπλήρωση της «δεξαμενής» των απολύσεων και η εργασία τους παραδίδεται σε ιδιωτικά συνεργεία.

Μάλιστα, οι καθαρίστριες συνεχίζουν και διεκδικούν την επιστροφή στις θέσεις που κατείχαν μέσω δικαιοσύνης, παρόλο που το κράτος τις προσμετρά στους απολυμένους υπαλλήλους, έπειτα από την έκδοση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Υγεία, Παιδεία

Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης ήταν ακόμη ένας κλάδος, ο οποίος επλήγη από το μέτρο της διαθεσιμότητας. 

Παρόλο που οι καθηγητές πραγματοποίησαν δυναμικές και μαζικές απολύσεις, αρκετοί από αυτούς είδαν την πόρτα της εξόδου, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές.Η πλειονότητα των καθηγητών των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ μετακινήθηκε σε θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών ή σε δημόσια ΣΕΚ και ΙΕΚ.

Στους απολυμένους η κυβέρνηση επιχειρεί να προσθέσει και έναν αριθμό διοικητικών υπαλλήλων. Οι 399 διοικητικοί υπάλληλοι που παραμένουν έως και σήμερα «διαθέσιμοι», είναι από τους τελευταίους που παραμένουν στο καθεστώς, μαζί με μερικές άλλες δεκάδες υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την ίδια ώρα και η Υγεία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, καθώς με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ, όσοι γιατροί επέλεξαν να διατηρήσουν το ιατρείο τους, έναντι της αποκλειστικής σχέσης εργασίας με το ΠΕΔΥ, τέθηκαν εκτός Δημοσίου. Έτσι, στις απολύσεις προστέθηκαν ακόμη περίπου 2.5000 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ.

Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα

Τις 7.400 απολύσεις της απερχόμενης χρονιάς συμπλήρωσαν οι περίπου 1.500 υπάλληλοι υπουργείων ή νομικών προσώπων υπουργείων που εντάχθηκαν πρώτα σε διαθεσιμότητα, ή απολύθηκαν άμεσα, ανάλογα με το εάν αποτελούσαν μόνιμο προσωπικό ή εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η απόλυσή τους έγινε είτε με κατάργηση θέσεων είτε με κατάργηση των Οργανισμών όπου υπηρετούσαν. Στην πλειονότητά τους, εργαζόμενοι κυρίως ΔΕ και ΥΕ, υπενθυμίζεται, βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το σύνολο των υπουργείων με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η παραμονή τους σε διαθεσιμότητα ολοκληρωνόταν σταδιακά έως τους πρόσφατους μήνες.

Ακόμη, 1.000 περίπου εργαζόμενοι στο Δημόσιο, απομακρύνθηκαν για ιατρικούς λόγους, ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών. Επίσης, απομακρύνθηκαν και μερικές εκατοντάδες επίορκων ή κατόχων πλαστών πιστοποιητικών απομακρύνθηκαν.

Τέλος, σημειώνεται ότι στη συρρίκνωση του Δημοσίου συνέβαλαν, εκτός από τις απολύσεις, και οι συνταξιοδοτήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Δεκέμβριο του 2013, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν συνολικά 599.207, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα είναι 579.164.