ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας στην Ελλάδα

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2015, 15:29 / Ανανεώθηκε 24 Φεβρουαρίου 2015, 16:59
Αύξηση ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Παρά την ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου, η ξενοφοβία κι η βία κατά των μεταναστών παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ενώ συνεχίζονται οι πρακτικές διαχωρισμού σε βάρος των παιδιών Ρομά, σύμφωνα με την Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παρά την ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου, η ξενοφοβία κι η βία κατά των μεταναστών παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ενώ συνεχίζονται οι πρακτικές διαχωρισμού σε βάρος των παιδιών Ρομά, σύμφωνα με την Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την πέμπτη έκθεσή της για την Ελλάδα, που αναλύει πρόσφατες εξελίξεις αλλά και εκκρεμή ζητήματα και προβαίνει σε συστάσεις προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.  

«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς την σωστή κατεύθυνση, όπως η ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου, συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα, όπως τα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ξενοφοβίας και βίας κατά προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών κι οι πρακτικές διαχωρισμού εις βάρος των παιδιών Ρομά που συνεχίζουν ν’ ακολουθούν ορισμένα σχολεία παρά την έκδοση αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί ανάγκης τερματισμού τους» σημείωσε ο Πρόεδρος της ECRI, Christian Ahlund.

Η έκθεση χαιρετίζει την σύσταση, στα τέλη του 2012, νέων ειδικών αστυνομικών μονάδων επιφορτισμένων με την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, τον διορισμό, τον Οκτώβριο 2013, εισαγγελέων για τη δίωξη πράξεων ρατσιστικής βίας, καθώς επίσης και την ψήφιση, το 2014, νέου νόμου που τροποποίησε τις υφιστάμενες ποινικές διατάξεις για την πάταξη του ρατσισμού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επιτροπή, ο δημόσιος και πολιτικός λόγος διαπνέεται από ρητορική μίσους κατά των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι καθίστανται συχνά στόχοι ρατσιστικής βίας. Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η δράση της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε δραματική αύξηση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών φαινομένων, προκαλώντας κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου που παρέμεινε ανεξέλεγκτο για πάρα πολύ καιρό. 

Στην έκθεσή της η ECRI προβαίνει σε αριθμό συστάσεων προς τις αρχές. Οι παρακάτω δύο χρήζουν άμεσης εφαρμογής και θα επανεξεταστούν σε δύο χρόνια: 

  • Δημιουργία ομάδας δράσης που θα αποτελείται απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς κι από ΜΚΟ και που θ’ αναπτύξει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
  • Εξέταση της ύπαρξης ή μη ρατσιστικών και / ή ομο- /τρανσφοβικών κινήτρων από τα πρώτα στάδια των ερευνών και δικαστικών διαδικασιών που αφορούν βίαια περιστατικά. Και παροχή κατάρτισης στους δικαστικούς λειτουργούς ως προς την εφαρμογή του νέου άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα, που καθιστά πιο αυστηρές τις κατώτερες  ποινές που μπορούν να επιβληθούν για αδικήματα που διαπράττονται με κίνητρο το μίσος και που επίσης ορίζει ότι αυτές δεν μπορούν να ανασταλούν.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά την επίσκεψη της ECRI στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2014 και λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις μέχρι τις 18 Ιουνίου 2014. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr