ΕΛΛΑΔΑ

Γραμματέας Βενιζέλου: Δεν άνοιξε το USB με τη λίστα Λαγκάρντ

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2015, 17:56 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2015, 18:49
Γραμματέας Βενιζέλου: Δεν άνοιξε το USB με τη λίστα Λαγκάρντ
Facebook Twitter Whatsapp

Τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προτείνει μεταξύ άλλων ως μάρτυρα η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, πρότεινε μεταξύ άλλων ως μάρτυρα η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση της εισαγγελέως. 

Η  Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου έκρινε ακόμη σκόπιμο να καταθέσουν ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο Χρήστος Αθανασίου και η Σμαράγδα Πιτένη, αναπληρώτρια διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών που ταξίδεψε ως το Παρίσι για να παραλάβει το δεύτερο cd με τη λίστα Λαγκάρντ. Και αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν από το Ειδικό Δικαστήριο.

Πάντως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, περί μη κλήτευσης επίμαχων μαρτύρων, δεν είναι ανέκκλητη, δηλαδή, μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή αν κριθεί αναγκαίο από το δικαστήριο.

Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης να ζητηθούν από το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και το ΠΑΣΟΚ τους κωδικούς πρόσβασης όλων όσοι υπηρέτησαν στα γραφεία των υπουργών. 

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ανακοινώθηκε ότι έφτασε στα χέρια του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαου Πάσσου, ανώνυμη επιστολή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Πάσσος αναφερόμενος στην επιστολή τόνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες της δικής μπορούν να λάβουν αντίγραφο, και αν κρίνουν ότι εμπεριέχει κάποιο ενδιαφέρον στοιχείο, να προταθεί ως αναγνωστέο έγγραφο στη δίκη.

Τσούκαλης: Ευφυής και καλλιεργημένος ο Παπακωνσταντίνου

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία για την εμπλοκή ή μη του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ «άνοιξε» με την κατάθεση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθηγητή Ευρωπαϊκής Οικονομίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Λουκά Τσούκαλη.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τον κ. Παπακωνσταντίνου «ευφυή» και «καλλιεργημένο», προσθέτοντας πως «όλοι έχουν να πουν καλά λόγια για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ακόμη και στο εξωτερικό, όπου συχνά βρίσκεται».

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, είναι γραμματέας του ΕΛΙΑΜΕΠ και υπέβαλε την παραίτησή της, αλλά δεν έγινε δεκτή, καθώς -όπως σημείωσε- ο καθένας είναι αθώος μέχρι να υπάρξει -εάν υπάρξει- καταδικαστική απόφαση.

Επίσης, κατέθεσε ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο και βρίσκονται μια φορά κάθε τρεις μήνες, ενώ αντίθετα δεν είχε σχέσεις με την Ελένη Παπακωνσταντίνου. 

Μπέλμπα: Ο Βενιζέλος δεν άνοιξε το USB

Στη συνέχεια, κατέθεσε η ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, η οποία ισχυρίστηκε πως ο πρώην αντιπρόεδρος δεν είχε στην κατοχή του το επίμαχο usb ούτε δευτερόλεπτο.

Η εξέταση της κ. Μπέλμπα κρίθηκε απαραίτητη μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου του 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματεύς του κ. Βενιζέλου και όχι η ίδια η κ. Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά.

Όπως κατέθεσε η μάρτυς, πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης «Σοφία» σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, ότι κατά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, δεν παραδόθηκε κανένα CD ή στικάκι.

Τον Αύγουστο του 2011 -είπε η μάρτυς- ήρθε ο Ιωάννης Διώτης και παρέδωσε ένα στικ στον κ. Βενιζέλο και κάποιες σελίδες, χωρίς όμως εκείνη να γνωρίζει το περιεχόμενό του. Η κ. Μπέλμπα έβαλε αυτό το στικ σε ένα κουτί και το κλείδωσε σε ασφαλές ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος για το θέμα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τη μάρτυρα το επίμαχο στικάκι (2.10.2012). Εκείνη το «άνοιξε» για πρώτη φορά για να διαπιστώσει ότι ήταν το συγκεκριμένο, και για δεύτερη πριν το παραδώσει στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος -όπως η ίδια κατέθεσε- το έβαλε σε έναν φάκελο και τον έστειλε με αστυνομικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μάρτυς διαβεβαίωσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν είχε καμία εικόνα του περιεχομένου του. Η μόνη που είχε δει το περιεχόμενο του στικ, είπε, ήταν η ίδια.

Γεωργακόπουλος: Δεν πρωτοκολλούνται στικάκια

Τρίτος μάρτυρας ήταν ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίων Γεωργακόπουλος, ο οποίος κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει δει τίποτα άλλο, εκτός από το να πρωτοκολλούνται μόνο έγγραφα. 

Δεν πρωτοκολλούνται, προσέθεσε, ο μάρτυρας στικάκια, εκτός εάν το στικάκι συνοδεύεται από έγγραφο. Μόνο στην περίπτωση αυτή πρωτοκολλούνται.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr