ΕΛΛΑΔΑ

Στα κάγκελα δήμαρχοι και περιφερειάρχες για τα διαθέσιμα: «Δεν δίνουμε ούτε ευρώ» (Βίντεο)

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2015, 19:10 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2015, 20:04
Στα κάγκελα δήμαρχοι και περιφερειάρχες για τα διαθέσιμα: «Δεν δίνουμε ούτε ευρώ» (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση οδηγούνται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση οδηγούνται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που έλαβε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του το ΔΣ της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την απόφαση να εκδοθεί ΠΝΠ «με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Η ΚΕΔΕ κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, και κάλεσε την κυβέρνηση αν αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να αρχίσει «ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Οι δήμαρχοι διαμηνύουν πως «δεν θα δώσουν ούτε ευρώ» και χαρακτηρίζουν την Πράξη «απαράδεκτη» και ζητούν να μην εφαρμοστεί μέχρι τις 7 Μαΐου όταν και θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Όπως αναφέρουν, δεν πρόκειται να δώσουν σε καμία περίπτωση τα χρήματα καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, εάν προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των δήμων. 

Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε την συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έκανε λόγο για θεσμικά απαράδεκτη αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης και για πλήγμα στην συνταγματική κατοχύρωση στην αυτενέργεια του θεσμού μας. Ο κ. Πατούλης τόνισε:

Ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε το κρίσιμο των στιγμών και γνωρίζετε ότι έχουμε βάλει πλάτη για να βοηθήσουμε το κράτος πολλά χρόνια τώρα. Είμαστε ο μόνος κρατικός θεσμός που δημιουργεί πλεόνασμα και όχι έλλειμμα. Η πρακτική αυτή έχει καταγγελθεί στο παρελθόν, ωστόσο βλέπουμε να εφαρμόζεται κάτι που ήταν κατακριτέο.

Διαβάστε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Αντίστοιχες είναι οι αντιδράσεις και από τους Περιφερειάρχες, που κατά την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην δώσουν στο δημόσιο τα αποθεματικά τους. 

Από τους 13 περιφερειάρχες απόντες ήταν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο περιφερειαρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός ζήτησε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμήνυσε πως μέχρι να πραγματοποιηθεί,  οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ».