ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρούν και οι πρυτάνεις στην ΠΝΠ - Έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2015, 20:58 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2015, 22:42
Αντιδρούν και οι πρυτάνεις στην ΠΝΠ - Έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο
Facebook Twitter Whatsapp

Τη σφοδρή τους αντίδραση στο ενδεχόμενο να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας εκφράζουν οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τη σφοδρή τους αντίδραση στο ενδεχόμενο να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα των πανεπιστημίων στην Τράπεζα της Ελλάδας εκφράζουν οι Πρυτάνεις, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε ομόφωνο ψήφισμά της η Σύνοδος των πρυτάνεων τονίζει ότι τα πανεπιστήμια είναι σε οικτρή κατάσταση και προειδοποιεί πως θα απευθύνει ερώτημα στις Νομικές Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθορίσει τη στάση της στην έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει το Σάββατο, 25 Απριλίου.

Η ανακοίνωση των Πρυτάνεων:

Τα Πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015. Αυτή τη στιγμή τα Πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών. 

Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των Πανεπιστημίων δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς. Οι πόροι αυτοί τους έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες - μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι. Παράλληλα, οι πόροι αυτοί ενισχύουν τα Πανεπιστήμια συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις.

Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς.