ΕΛΛΑΔΑ

Στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης δεν ανανεώνουν συμβάσεις υπαλλήλων των 650 ευρώ!

Δημοσίευση 27 Απριλίου 2015, 16:27 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2015, 22:24
Στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης δεν ανανεώνουν συμβάσεις υπαλλήλων των 650 ευρώ!
Facebook Twitter Whatsapp

Η παγκόσμια κοινότητα εξακολουθεί να παρακολουθεί συγκλονισμένη την τραγωδία του Νεπάλ, με τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ που έγινε η αφορμή να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 3600 άτομα, ενώ ακόμα εξακολουθούν να ανασύρονται άψυχα σώματα από τα συντρίμμια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου 

Η παγκόσμια κοινότητα εξακολουθεί να παρακολουθεί συγκλονισμένη την τραγωδία του Νεπάλ, με τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ που έγινε η αφορμή να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 3700 άτομα, ενώ ακόμα εξακολουθούν να ανασύρονται άψυχα σώματα από τα συντρίμμια.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, δεκαπέντε υπάλληλοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κάποιοι εκ των οποίων είναι υπεύθυνοι για τις 24ωρες βάρδιες για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, δεν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους, καθώς... κοστίζουν πολύ, αμειβόμενοι με 650 Ευρώ ο καθένας. 

Εξαιτίας του συγκλονιστικού σεισμού στην Ασία εγείρονται ξανά ερωτηματικά για τις πιθανότητες έξαρσης της σεισμικής δραστηριότητας και στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, καθώς είναι η υψηλότερη σε σεισμικότητα περιοχή της Ευρώπης. 

Μετά από τον περσινό μεγάλο σεισμό της Κεφαλλονιάς και της περασμένης εβδομάδας στην Κρήτη, οι σεισμολόγοι δεν παύουν να εκφράζουν ανησυχίες για περαιτέρω έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να φοβούνται ότι το «ντόμινο» του Νεπάλ αποτελεί ορατό κίνδυνο για την σεισμική δραστηριότητα στην χώρα μας. 

«Βρίσκω παρατραβηγμένο το σενάριο ο σεισμός στο Νεπάλ να επηρεάσει την Ελλάδα» τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος βέβαια επισημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε και τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να δούμε αν θα υπάρχει κάποια μετανάστευση του ρήγματος, το οποίο για να επηρεάσει τη χώρα μας, θα πρέπει να κινηθεί δυτικά από το Ιράν και να περάσει στην Τουρκία».

Ο ίδιος, πάντως, αναφέρει ότι η χώρα μας έχει έναν παραπάνω λόγο να ανησυχεί καθώς η πλειοψηφία των σεισμών που επισυμβαίνουν είναι υποθαλάσσιοι, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ενός -μικρής βέβαια έκτασης- τσουνάμι, κάτι που μπορεί να πλήξει και τον τουρισμό μας. 

«Στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε σεισμικές επιρροές από την Ασία, έχουμε αρκετές και από μόνοι μας» προσθέτει ο κ. Χουλιάρας, που επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι κυρίως ενεργές τρεις περιοχές: Το αφρικανικό τόξο που ενώνεται με το Αιγαίο, άρα όλη η περιοχή από την Κεφαλλονια μέχρι τη Ρόδο, ο Κορινθιακός-Πατραϊκός κόλπος και το ρήγμα της Ανατολίας κοντά στη Σαμοθράκη. 

Ο κ. Χουλιάρας αναφέρεται με έμφαση στη σημασία που έχει η πρόληψη για τους σεισμούς: «Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να θωρακιστούμε από τους σεισμούς στην Ελλάδα: Να φροντίσουμε πρώτα απ΄όλα για τα κτίρια, τα οποία στο σύνολό τους είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που γίνονται αυθαιρεσίες, οι οποίες οδηγούν στο να θρηνήσουμε θύματα. Να φέρω ως παράδειγμα τον σεισμό στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν πολλοί νεκροί σε ένα κτίριο που είχε κοπεί η κολώνα για να φτιαχτεί υπόγειο γκαράζ ή την περίπτωση της Ricomex, στο σεισμό του 99', που το εργοστάσιο ήταν καμμένο και λειτουργούσε χωρίς άδεια. Αυτά είναι που πρέπει να προσέξουμε στην Ελλάδα κυρίως». 

«Είναι πάρα πολύ μακριά το Νεπάλ για να μπορεί να επηρεάσει τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας» αποκαλύπτει στο newpost ο καθηγητής Γεωδυναμικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ο οποίος βέβαια τονίζει ότι οι πιθανότητες για μεγάλους σεισμούς στη χώρα μας το επόμενο διάστημα δεν είναι αμελητέες. «Είχαμε την περασμένη εβδομάδα τον σεισμό στην Κρήτη, υπάρχει γενικώς αυξημένη σεισμική δυναμική τον τελευταίο καιρό» ωστόσο ο ίδιος δεν διακινδυνεύει την οποιαδήποτε ανακοίνωση περιοχών στη χώρα μας. «Σίγουρα υπάρχουν κάποιες τέτοιες περιοχές και έχουμε, ήδη, επικεντρώσει την προσοχή μας, αλλά όπως καταλαβαίνετε, η αποκάλυψη τέτοιων πληροφορίων μπορεί να φέρει στην παρούσα φάση μεγαλύτερες επιπτώσεις από τον ίδιο τον σεισμό, αν και όταν συμβεί. Σε αυτό που πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή με αφορμή τον μεγάλο σεισμό στο Νεπάλ είναι στην πρόληψη και την εκπαίδευση των πολιτών στους μεγάλους σεισμούς. Αυτό σώζει ζωές». 

Ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής, κ. Ακης Τσελέντης τονίζει : «Στην Ελλάδα έχουμε αποθηκευμένα μεγάλα ποσοστά σεισμικής ενέργειας και έχουμε τη δυνατότητα για μεγάλους σεισμούς. Μερικές μάλιστα περιοχές είναι κοντά σε αστικά κέντρα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο, μπορεί να είναι από μερικούς μήνες, μέχρι μερικά χρόνια».

 

 Ο ίδιος τονίζει για τον σεισμό του Νεπάλ : «Πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλο σεισμικό κενό και είχε προβλεφθεί ήδη από το 1994, από τον καθηγητή του Cambridge Jamie Jackson ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Και να που έγινε τώρα, 21 χρόνια μετά». 

Τέλος, ο κ. Τσελέντης δίνει μια άλλη διάσταση του θέματος της σεισμικής προστασίας στη χώρα μας, αποκαλύπτοντας ότι τις επόμενες ημέρες λήγουν συμβάσεις 15 πολύτιμων υπαλλήλων του γεωδυναμικου ινστιτούτου, οι οποίοι αμείβονται έκαστος με...650 Ευρώ :

Αυτό που συμβαίνει και είναι τραγικό. Στη πιο σεισμικά ενεργή περιοχή της Ευρώπης θα σταματήσει σε λίγες ημέρες η 24ωρη παρακολούθηση της σεισμικότητας της Ελλάδας. Εκτός του ό,τι θα γίνουμε περίγελος, θέτουμε σε κίνδυνο την αντισεισμική προστασία της χώρας.