current views are: 1

27 Απριλίου 2015
Δημοσίευση15:10

Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών για την υποστελέχωση του Γεωδυναμικού

Με σαφείς αιχμές προς τον Άκη Τσελέντη και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε σε διευκρινίσεις για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τα όσα ανέφεραν για τα περί υποστελέχωσής του.

Δημοσίευση 15:10’
αρθρο-newpost

Με σαφείς αιχμές προς τον Άκη Τσελέντη και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε σε διευκρινίσεις για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τα όσα ανέφεραν για τα περί υποστελέχωσής του.

Με σαφείς αιχμές προς τον Άκη Τσελέντη και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε σε διευκρινίσεις για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τα όσα ανέφεραν για τα περί υποστελέχωσής του.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «παραπλανητικές αναφορές» και ότι «οι κ.κ. Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής και διευθυντής ερευνών αντίστοιχα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οφείλουν να προασπίζονται τον ευαίσθητο χώρο που υπηρετούν από κινδυνολογίες και εύκολες αναφορές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή αναφορές ορισμένων διοικητικών παραγόντων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,  σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις τους, είναι αναγκαίο να γίνει γνωστό και να διευκρινιστεί ότι:  

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αναφορές, ορισμένων διοικητικών παραγόντων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στα σημεία που με έμμεσο είτε άμεσο τρόπο επιχειρούν να συνδέσουν θέματα προσλήψεων προσωπικού και λειτουργίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με τις αρμοδιότητες του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη. Αυτές οι παραπλανητικές αναφορές, που γίνονται ωστόσο με αξιοσημείωτη ευκολία καλλιεργούν στην κοινή γνώμη  σύγχυση και παραπληροφόρηση. Μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα, όπως είναι αυτός της καταγραφής, παρακολούθησης και εκτίμησης της σεισμικότητας του ελληνικού χώρου.

Οι κ.κ. Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής και διευθυντής ερευνών αντίστοιχα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οφείλουν να προασπίζονται τον ευαίσθητο χώρο που υπηρετούν από κινδυνολογίες και εύκολες αναφορές. Επίσης οφείλουν να γνωρίζουν τα νομοθετικά και θεσμικά δεδομένα του φορέα που υπηρετούν. Και βεβαίως όταν απευθύνονται προς τους πολίτες, να αναφέρουν με καθαρό λόγο  την αλήθεια. Η αλήθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η λειτουργία του  Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπάγεται στην αρμοδιότητα  Έρευνας και Καινοτομίας του  Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων. Απολύτως επιβεβαιωτική είναι  η σχετική αλληλογραφία, που απευθύνει αρμοδίως ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής κ. Κανάρης Τσίγκανος  για τα θέματα προσλήψεων προσωπικού και λειτουργίας του Ινστιτούτου.

Η δυνατότητα που έχει ο ΟΑΣΠ βάση του ιδρυτικού του νόμου, να συνδράμει συμπληρωματικά και επικουρικά, χωρίς διακρίσεις, το σύνολο των σεισμολογικών δικτύων της χώρας, εφόσον αυτό επιτρέπουν οι διαθέσιμοι πόροι του Οργανισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδέεται και σκοπίμως να συγχέεται με την αρμοδιότητα και ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας του συγκεκριμένου Ινστιτούτου. Τέλος ας καταλάβουν οι εμπλεκόμενοι διοικητικοί παράγοντες ότι δεν χρειάζονται ούτε πιάνουν τόπο μέθοδοι πιέσεων και διάχυσης ευθυνών. Καλύτερα να ακολουθήσουν τον δρόμο της συνεργασίας και της υπευθυνότητας. Εκεί είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούμε και  θα φέρουμε αποτελέσματα.