ΕΛΛΑΔΑ

Πάρκο Τρίτση: «Ακέφαλο» το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας- Μπαλάκι οι ευθύνες για την κατάντια του

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 28 Μαΐου 2015, 07:01 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2015, 13:27
Πάρκο Τρίτση: «Ακέφαλο» το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας- Μπαλάκι οι ευθύνες για την κατάντια του
Facebook Twitter Whatsapp

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», τότε που υπήρχαν σχέδια για να γίνει ένα στολίδι της δυτικής Αθήνας και -γιατί όχι ;- το πιο πολυσύχναστο πάρκο της πρωτεύουσας. 

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», τότε που υπήρχαν σχέδια για να γίνει ένα στολίδι της δυτικής Αθήνας και -γιατί όχι ;- το πιο πολυσύχναστο πάρκο της πρωτεύουσας. 

Εν έτει 2015 και μετά από μήνες που η ευθύνη του έχει γίνει...μπαλάκι ανάμεσα στο Δ.Σ. και στην ΑΣΔΑ, η εικόνα του πάρκου παρουσιάζει πλήρη εγκατάλειψη, καθώς δεν καθαρίζεται επαρκώς, σχεδόν όλα τα αναπτυξιακά σχέδια που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, έμειναν στα χαρτιά και τα ελάχιστα μαγαζιά που υπάρχουν εντός του φυτοζωούν.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εδώ και 15 ημέρες το πάρκο παραμένει ακέφαλο, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. προκειμένου να διορίσει νέο συμβούλιο, το οποίο δεν έχει διοριστεί ακόμα, παρότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται αλλεπάλληλες συναντήσεις για να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα. 

Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» συνιστά τον μοναδικό υγρότοπο της Αττικής, με έκταση 1.176 στρεμμάτων, βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού και αγκαλιάζει μια μεγάλη ποικιλία φυτών, λιμνούλες με ψάρια και 170 είδη πουλιών.

Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία βέβαια, χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν, όταν οι εμπλεκόμενοι Δήμοι «έριζαν» για την εκμεταλλευσή του, αλλά κανείς δεν επιθυμούσε να αναλάβει και τις δυσκολίες του που έγκειται στα υπερβολικά έξοδα για την υδροδότηση, τον καθαρισμό του και την ανάπτυξή του. 

Παρότι επίσης υπήρχαν πολλά χρήματα, ειδικά προ κρίσης την πενταετία 2004-2009, που διοχετεύονταν στα ταμεία του από Ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν έλαβε χώρα κανένα έργο ουσίας, το οποίο να συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξή του και στην ανάδειξή του ως ενός πνεύμονα πρασίνου και ζωής στο λεκανοπέδιο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο χρόνια είχε κοπεί για αρκετό καιρό το νερό και κατά συνέπεια η υδροδότηση, καθώς είχαν συσσωρευτεί χρέη προς την ΕΥΔΑΠ ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία όταν τελικά... εξοφλήθηκαν, άδειασαν στην κυριολεξία τα ταμεία του τότε ΠΕΧΩΔΕ για το Πάρκο, με συνέπεια την ύπαρξη ακόμα λιγότερων πόρων για την ανάπτυξή του.

Χιλιάδες ευρώ χρωστάνε στο Πάρκο και τα λιγοστά μαγαζιά που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτό, με κάποια από αυτά τα χρέη να φτάνουν τις... 300.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και η περίπτωση επιχείρισης, η οποία δεν έχει πληρώσει καθόλου ενοίκιο

Πηγή από τους εμπλεκόμενους φορείς στο ζήτημα του Πάρκου αναφέρουν μάλιστα και ατάκα του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη ότι «δεν είχε χρόνο για να ασχοληθεί με το ζήτημα». 

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο μιλά στο newpost ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. Ιωάννης Μιχαλόπουλος, ο οποίος εξηγεί: Τα πιο μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν πέρασε τροπολογία να αναλάβει την διεύθυνσή του στην ΑΣΔΑ, χωρίς όμως να παύουν εμένα και το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο. Από εκείνη την στιγμή, στην ουσία ούτε το Δ.Σ. αλλά ούτε ο ΑΣΔΑ μπορούσε να προβεί σε πράξεις για να αποκτήσει και πάλι ζωή στο πάρκο, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς καθόλου έσοδα και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Προσωπικά το πάλεψα όσο μπορούσα, προσπάθησα να κάνω κινήσεις για να μπορέσω να συμβάλω στην θητεία μου στην συγκέντρωση κάποιων εσόδων και την πληρωμή των εργαζόμενων, αλλά δεν είχα δυνατότητες. Και είναι κρίμα γιατί αυτό το Πάρκο θα μπορούσε να είναι το πιο όμορφο κομμάτι πρασίνου της Αθήνας».

Την άποψή του για τα πεπραγμένα στο Πάρκο τα τελευταία χρόνια εκφράζει και ο κύριος Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρος του ΚΕΑΝ, οργανισμού που δραστηριοποιείται εντός του Πάρκου για την διεξαγωγή περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. «Το τοπίο γύρω από την διοίκηση του Πάρκου τους τελευταίους μήνες ήταν θολό, με το Δ.Σ. και το ΑΣΔΑ να είναι επικεφαλής, χωρίς όμως στην ουσία κανένας φορέας από τους δύο να εποπτεύει και να συντελεί στην ανάπτυξή του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτήν στην στιγμή σε άθλια κατάσταση. Εμείς παρότι υπάρχει αυτό το περίεργο καθεστώς στο Πάρκο, εξοκολουθούμε τις δραστηριότητες μας. Αυτό που δεν επιθυμούμε είναι το Πάρκο να γίνει βορά στα χέρια επιτήδειων και να εμπορευματοποιηθεί. Δεν είμαι κατά της ανάπτυξης του Πάρκου, όμως λεμε σαν φορέας όχι στο άναρχο και χωρίς σχέδιο προγραμματισμό δράσεων»

Στην παρούσα φάση, πάντως, και σε αναμονή της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ για την  το πάρκο έχει αφεθεί στην τύχη του, με τους πέντε εργαζόμενους - τέσσερις εργάτες και έναν φύλακα- να πληρώνονται στην χάση και στην φέξη. 

Η Οργάνωση ΓΗ και το πάρτυ του Τσίπρα 

Εντός του πάρκου δραστηριοποιείται η Οργάνωση Γη- Κέντρο του Κόσμου, ένα κομμάτι γης το οποίο βρίσκεται σε πλήρη... αντιδιαστολή με την εικόνα πλήρους παραίτησης που παρουσιάζει το πάρκο, αφού υπόκειται σε ιδιωτική πρωτοβουλία, με καλλιεργημένες εκτάσεις και πλήρη προστασία της χλωρίδας και της πανίδας μέσα σε αυτό. 

Αντίθετα σε ό,τι θεωρούν πολλοί και όπως λανθασμένα γράφηκε σε αρκετά ΜΜΕ, το συγκεριμένο κομμάτι παρότι συνορεύει με το Πάρκο Τρίτση και έχει και πόρτα μέσα στο Πάρκο, δεν ανήκει στο Πάρκο, καθώς ήταν το μόνο που κράτησε η οικογένεια Σερπιέρη - στην οποία κληροδοτήθηκε ο Πύργος Βασιλίσσης, όπως ονομαζόνταν η περιοχή πριν χτιστεί το πάρκο- και το παραχώρησε σε ιδιώτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και γόνος πασίγνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Αθήνας.  

Η Οργάνωση Γη ήρθε πριν από μερικές ημέρες στην δημοσιότητα, όταν στον συγκεκριμένο χώρο γιόρτασε τα γενέθλιά του ο μεγάλος γιος του Πρωθυπουργού Παύλος Τσίπρας. 

Ο χώρος εξάλλου λειτουργεί καθημερινά για τα σχολεία και τα Σαββατοκύριακα διατίθεται σαν χώρος για παιδικά πάρτυ και μάλιστα έναντι τσουχτερού αντιτίμου.