ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Συνταγματική η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2015, 20:01 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2015, 20:53
ΣτΕ: Συνταγματική η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Έχασε η ΑΔΕΔΥ τη «μάχη» στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, που είχε επιβληθεί το 2013 στους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα, των ΝΠΔΔ, κ.λπ.

Έχασε η ΑΔΕΔΥ τη «μάχη» στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, που είχε επιβληθεί το 2013 στους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα, των ΝΠΔΔ, κ.λπ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (απόφαση  2151/2015, κ.λπ.) απέρριψε την αίτηση της ΑΔΕΔΥ  που ζητούσε να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  την Ευρωπαϊκή  και ελληνική νομοθεσία και νομολογία οι υπουργικές αποφάσεις  του 2013 που αφορούσαν τη διαθεσιμότητα και τη κινητικότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, των ΝΠΔΔ, κ.λπ.

Η ΑΔΕΔΥ με τις προσφυγές της  ζητούσε  να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις οποίες εισάγεται η διαδικασία και τα κριτήρια διαθεσιμότητας  και κινητικότητας. Με τη δεύτερη προσφυγή ζητεί να ακυρωθούν 25 κοινές υπουργικές  αποφάσεις  με τι οποίες καταργούνται πλέον των 6.000 οργανικών θέσεων σε διάφορα υπουργεία, οργανισμούς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, κ.λπ.

Υποστήριζε  η ΑΔΕΔΥ ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις προσκρούουν σε σωρεία Συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι αυτές που αφορούν την  ισότητα των πολιτών, την προστασία της αξίας του ανθρώπου, το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, ενώ  παραβιάζουν και άλλα άρθρα του Συνταγματικού χάρτη όπως είναι το  74 που δεν επιτρέπει την δημοσίευση σε νόμο άσχετων διατάξεων με τον τίτλο και το περιεχόμενό του, το άρθρο 103 το οποίο προστατεύει τους δημοσίους υπαλλήλους, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς της ΑΔΕΔΥ ως αβάσιμους και απαράδεκτους, ενώ άλλους ως αόριστους.