ΕΛΛΑΔΑ

ΓΣΕΕ: Κατοχύρωση της ΕΓΣΣΕ και επαναφορά κατώτατου μισθού

Δημοσίευση 11 Ιουνίου 2015, 16:57 / Ανανεώθηκε 11 Ιουνίου 2015, 16:09
ΓΣΕΕ: Κατοχύρωση της ΕΓΣΣΕ και επαναφορά κατώτατου μισθού
Facebook Twitter Whatsapp

Σε επιστολή της ΓΣΕΕ προς την υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ζητείται νομοθετική πρωτοβουλία για την κατοχύρωση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η οποία λήγει στο τέλος του μήνα και την επαναφορά του ύφους του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. 

Σε επιστολή της ΓΣΕΕ προς την υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ζητείται νομοθετική πρωτοβουλία για την κατοχύρωση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η οποία λήγει στο τέλος του μήνα και την επαναφορά του ύφους του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. 

Στο έγγραφό της η Συνομοσπονδία αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, μέχρι την υλοποίηση της δέσμευσής της για επαναφορά των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και την ψήφιση του νόμου για τα εργασιακά.

Ακόμη, κάνει γνωστό ότι η εκτελεστική της επιτροπή αποφάσισε την άμεση σύγκληση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για προγραμματισμό δράσης, σε σχέση με το αποτέλεσμα της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.


Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Στις 30 Ιουνίου του 2015 λήγει η εκ του νόμου παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2014.
Για όσο διάστημα ισχύει η αλυσίδα των μνημονιακών νομοθετικών μέτρων, που κατέστρεψε την ισορροπία του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας, δεν είναι εφικτή διαπραγμάτευση και συμφωνία για μισθολογικούς όρους της ΕΓΣΣΕ.
Ειδικά δε υπό την ισχύ του ν.4093/2012, σύμφωνα με τον οποίο οι μισθολογικοί όροι της ΕΓΣΣΕ έχουν ισχύ μόνο στους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε εργοδότες των συμβαλλόμενων εργοδοτικών οργανώσεων, οι οργανώσεις αυτές δεν διαπραγματεύονται μισθολογικούς όρους επικαλούμενες τις αναπόφευκτες συνέπειες μαζικών διαρροών των μελών τους, προκειμένου ν’ αποφύγουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.
Η Αιτιολογική Έκθεση και η Έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης του άρθρου 40 του ν.4320/2015, διάταξης με την οποία ειδικά για την ΕΓΣΣΕ επανήλθε η εξάμηνη διάρκεια της εκ του νόμου παράτασης ισχύος της, παραμένει επίκαιρη, δεδομένου ότι για τους γνωστούς λόγους το τρίμηνο αποδείχθηκε ανεπαρκές για τη νομική επαναρρύθμιση του συστήματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.
Επομένως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δικής σας νομοθετικής πρωτοβουλίας για κατοχύρωση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ (και την επαναφορά του ύψους του κατώτερου μισθού στα 751 Ευρώ),  μέχρι την ψήφιση του νόμου για το εργασιακό, συμπεριλαμβανομένου ενός εύλογου χρόνου για τη συλλογική διαπραγμάτευση, που θα ακολουθήσει, προκειμένου να συναφθεί νέα ΕΓΣΣΕ.

Κύριε Υπουργέ, η ΓΣΕΕ ζητεί άμεση συνάντηση μαζί σας για τα εκκρεμή ζητήματα.                                 

                                       Με τιμή
             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
 
      Γιάννης Παναγόπουλος                   Νικόλαος Κιουτσούκης

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr