current views are: 2

20 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση18:02

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης για την Ελλάδα σε Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη (φωτό)

Ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας, σημειώθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Δημοσίευση 18:02’
αρθρο-newpost

Ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας, σημειώθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας, σημειώθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους για την Ελλάδα. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Στοπ στη λιτότητα», «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο», «Οι λαοί ορθώνονται», «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό, ενάντια στη δικτατορία του χρέους και της λιτότητας», ήταν μερικά από τα συνθήματα γραμμένα στα πανό των διαδηλωτών.

Επικεφαλής της πορείας ήταν προσωπικότητες από τα γαλλικά κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων. Ανάμεσά τους ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί ιδιαίτερα στην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Εύχομαι τη Δεύτερα, να ηρεμήσουμε λίγο και ιδιαίτερα η κυρία Λαγκάρντ» δήλωσε ο κ. Μελανσόν αναφερόμενος στα λόγια της διευθύντριας του ΔΝΤ που ζήτησε να γίνονται οι συζητήσεις «με ενήλικες». Έκφραση «απαράδεκτη, προερχόμενη μάλιστα από άτομο σαν την κυρία Λαγκάρντ», υπογράμμισε, αναφερόμενος στις ευθύνες της κας Λαγκάρντ σε δύο υποθέσεις (επί υπουργίας της στη Γαλλία) για τις οποίες επανειλημμένα κλήθηκε να απολογηθεί: υπόθεση Ταπί και Société Générale. «Θα προτιμούσαμε ένα άτομο πιο λογικό από αυτήν» πρόσθεσε.

«Όλα αυτά τα άτομα, έχουν επιθετική συμπεριφορά. Όμως δεν οδηγεί πουθενά το να παριστάνουν τους μπρατσαράδες, γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να προχωρήσουν πιο πέρα, έχουν φθάσει στα όριά τους. Τώρα ανήκει στους άλλους να κάνουν το σημαντικό βήμα, και αυτό είναι για το χρέος, όπως έχει γίνει για το χρέος των Γερμανών που ουδέποτε αποπλήρωσαν» τόνισε ο κ. Μελανσόν.

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδας από την περιοχή του μετρό «Στάλινγκραντ» στο βόρειο Παρίσι και κατευθύνθηκε ειρηνικά στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου η σύναξη συνεχίζεται με συζητήσεις και μουσικές. 

Οι εντυπωσιακές σε αριθμό αστυνομικές δυνάμεις, περιστοίχιζαν τους διαδηλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, πορευόμενες παράλληλα.

Στην πορεία συμμετείχε το σύνολο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού κόμματος, καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής, Λιεμ Χοάνγκ Νγκοκ, που ήταν ένας από τους εισηγητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης για την τρόικα και ο οποίος εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με την ονομασία : «Νέα σοσιαλιστική αριστερά».

Εκατοντάδες άνθρωποι -1.800 σύμφωνα με την αστυνομία- διαδήλωσαν σήμερα στο Βερολίνο. Οι διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση «Κάνουμε αλλιώς την Ευρώπη» ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διάφορων αριστερών οργανώσεων και των γερμανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων Die Linke και Grunen.

Η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από μια πλατεία της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ και θα καταλήξει στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Το πλήθος φώναζε συνθήματα υπέρ των μεταναστών, καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. «Ούτε σύνορα, ούτε έθνη, σταματήστε τις απελάσεις” και “Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ» ήταν κάποια από αυτά.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης ελληνικές σημαίες ή πλακάτ με συνθήματα υπέρ της Αθήνας. «Η τεχνοκρατική, ψυχρή και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη υπό τη διοίκηση της Γερμανίας είναι ανυπόφορη», έγραφε ένα πανό.

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και την Ελλάδα είναι προγραμματισμένες και σε άλλες πόλεις. Στη Γερμανία, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο μια διαδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Στην Ιταλία, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο, αψηφώντας τη βροχή, ζητώντας «Να σταματήσει τώρα η σφαγή» των μεταναστών στη Μεσόγειο. Κάποιοι επωφελήθηκαν για να εκφράσουν αισθήματα αλληλεγγύης και στην Αθήνα.

«Είμαστε εδώ για να σώσουμε την Ευρώπη μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Γερμανούς και τις τράπεζες», δήλωσε ένας 66χρονος συνταξιούχος.

Διαδηλώσεις έγιναν και στο Δουβλίνο, όπως φυσικά και στο Λονδίνο, μερικές ώρες νωρίτερα.


σχετικα αρθρα