ΕΛΛΑΔΑ

Σε δυσχερή κατάσταση η βιομηχανία γαλακτοκομικών

Δημοσίευση 3 Ιουλίου 2015, 16:47 / Ανανεώθηκε 3 Ιουλίου 2015, 16:00
Σε δυσχερή κατάσταση η βιομηχανία γαλακτοκομικών
Facebook Twitter Whatsapp

Την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας μας περιγράφει ο επίσημος φορέας της, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ). 

Την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας μας περιγράφει ο επίσημος φορέας της, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

Σε μια πρώτη απόπειρα καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες, λόγω των εξελίξεων που βιώνει ο τόπος σε οικονομικό επίπεδο, ο ΣΕΒΓΑΠ σημειώνει ότι η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η τροφοδοσία είναι μεταξύ των πλέον σοβαρών θεμάτων που έχουν προκύψει.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία αντιμετωπίζει:

  •  Έλλειψη ρευστότητας, η οποία συνοδεύεται από αβεβαιότητα, ανασφάλεια και εκνευρισμό, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον καταναλωτή σε ακραίες ενέργειες καταφεύγοντας σε αγορά και αποθεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων βασικών ειδών διατροφής ώστε να έχει προμήθειες σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη στα ράφια. Οι κινήσεις αυτές δυσκολεύουν ιδιαίτερα την παραγωγική διαδικασία αλλά και την διανομή, αυξάνοντας πολύ το κόστος του προϊόντος ενώ έχουν δυναμιτίσει εντελώς κάθε προγραμματισμό από πλευράς επιχειρήσεων.
  •  Προβλήματα στην εισαγωγή και τροφοδοσία πρώτων υλών και συσκευασιών, καθώς απαιτείται η προπληρωμή τους σε μετρητά. Το γεγονός αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ορθή λειτουργία των επιχειρήσεων. 
  • Χρονοβόρα διαδικασία εκτελωνισμού βασικών προϊόντων και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην ποιότητα των ευπαθών προϊόντων. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι η διαδικασία εκτελωνισμού επιβαρύνεται πλέον και με υψηλό κόστος καθώς ζητείται και η επιτόπου αποπληρωμή, ενώ δημιουργούνται επιπλέον καθυστερήσεις λόγω της απαιτούμενης έγκρισης εξόφλησης πληρωμών από την Αρμόδια Επιτροπή.
  •  Προβλήματα λειτουργίας σε πληθώρα επαγγελματικών κλάδων που συνδέονται με την αλυσίδα διατροφής όπως κτηνοτρόφοι, προμηθευτές Α' υλών, μεταφορείς, λιανέμποροι, ξενοδοχεία, καταστήματα μαζικής εστίασης κλπ.
  •  Σοβαρά προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή του γάλακτος λόγω της έλλειψης ζωοτροφών που με τον χρόνο επιδεινώνεται και με ορατό τον κίνδυνο της γενικότερης καταστροφής του κλάδου.
  • Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η παρούσα κατάσταση έχει πλήξει και την ίδια την αξιοπιστία των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, οι οποίες με προσπάθεια ετών είχαν σταθεί ανταγωνιστικές στις ξένες αγορές, προωθώντας παραδοσιακά ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, το Ελληνικό γιαούρτι, τυριά και άλλα πολλά προϊόντα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr