current views are: 4

7 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση14:54

Στην Κνωσό δεν ξέρουν από αποδείξεις

Το πωλητήριο που λειτουργεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δεν έκοβε αποδείξεις.

Δημοσίευση 14:54’
αρθρο-newpost

Το πωλητήριο που λειτουργεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δεν έκοβε αποδείξεις.

Το πωλητήριο που λειτουργεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δεν έκοβε αποδείξεις.

Πεντακόσιες τριάντα τέσσερις παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων διαπίστωσαν υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών σε λίγες μόλις ώρες στο πωλητήριο που λειτουργεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Οι οκτώ υπάλληλοι του καταστήματος διέθεταν τα αναμνηστικά και τα βιβλία του πωλητηρίου στους επισκέπτες και εισέπρατταν το σχετικό αντίτιμο χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις, σημειώνοντας απλώς είδη και ποσά σε ένα βιβλίο.

Στην ερώτηση των ελεγκτών, που εμφανίστηκαν ως επισκέπτες μετά από καταγγελία τουρίστριας, γιατί δεν κόβουν αποδείξεις, οι υπάλληλοι του πωλητηρίου δικαιολογήθηκαν πως η ταμειακή μηχανή δεν δουλεύει. Όμως όταν διαπιστώθηκε κατόπιν δοκιμής ότι η μηχανή δούλευε, εκείνοι επανήλθαν με την δικαιολογία ότι ενεργούσαν κατόπιν «άνωθεν» εντολής. Και για να συσκοτιστεί ακόμα περισσότερο η υπόθεση, τελικά ανακαλύφθηκε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν καν δηλωμένη στην Εφορεία –άρα είτε έκοβαν αποδείξεις, είτε όχι, το ίδιο έκανε.

Η αποκάλυψη της απάτης –ή παρατυπίας- προκάλεσε αίσθηση αφού ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από τρεισήμισι εκατομμύρια επισκέπτες∙ είναι δηλαδή από άποψη επισκεψιμότητας και εσόδων δεύτερος μόνο σε σχέση με την Ακρόπολη. Επίσης, γεννάει πολλά ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν πωλητήριο που ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων να λειτουργεί χωρίς ταμειακή μηχανή; Επίσης, ποιός και για ποιο λόγο εγκατέστησε στο κατάστημα τη μηχανή-μαϊμού;  Τέλος, με ποιες διαδικασίες αποδίδονταν τα οφειλόμενα ποσά προς την εφορεία, τους προμηθευτές και το Ταμείο έως τώρα και κατά πόσον αυτά είναι αντίστοιχα της πραγματικής κίνησης του καταστήματος;

Για το γεγονός ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.»

Σε απάντηση της δήλωσης του υπουργού, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. αναμένει τα αποτελέσματα των ερευνών των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών και ζητά ο έλεγχος να είναι προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κάτι που ξέχασε να αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού) ώστε οι ευθύνες, αν υπάρχουν, να αποδοθούν και να καταμεριστούν δίκαια.»


σχετικα αρθρα