ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Λακωνία

Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2015, 17:02 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2015, 15:10
Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Λακωνία
Facebook Twitter Whatsapp

Η ανασκαφή στον λόφο του Αγίου Βασιλείου στο χωριό Ξηροκάμπι έφερε στο φως ένα μυκηναϊκό ανάκτορο ενώ προχωράει και η ανασκαφή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα.

Η ανασκαφή στον λόφο του Αγίου Βασιλείου στο χωριό Ξηροκάμπι έφερε στο φως ένα μυκηναϊκό ανάκτορο ενώ προχωράει και η ανασκαφή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα.

Εκατόν πενήντα συστηματικές ανασκαφές και επιφανειακές, γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές διεπιστημονικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το καλοκαίρι σε όλη την επικράτεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ελληνικά ιδρύματα με εξειδίκευση στον τομέα της αρχαιολογικής και παλαιοντολογικής έρευνας και Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές. Ανάμεσα τους και οι δύο ανασκαφές στον νομό Λακωνίας τις οποίες επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή η αν. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Οι δύο ανασκαφές, στον λόφο του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο χωριό Ξηροκάμπι, και στο Ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα, έχουν δώσει σημαντικά ευρήματα που θα ρίξουν φως στην ιστορία της περιοχής.


Πλαστικό ρυτό σε σχήμα κεφαλής ταύρου.
 

Για την πορεία των δύο ανασκαφών το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση:

Ένα νέο μυκηναϊκό ανάκτορο φέρνουν στο φως στην πεδιάδα της Σπάρτης οι αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται από το 2009 στο λόφο του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο χωριό Ξηροκάμπι Λακωνίας. Ανευρέθησαν επίσης πολλές πινακίδες Γραμμικής Β’ Γραφής, της πρώτης δηλαδή καταγραφής της ελληνικής γλώσσας. Οι γραπτές αυτές μαρτυρίες συνιστούν το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής, που καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό καθώς εντάσσεται στη σφαίρα της πρωτοϊστορίας για τον ελληνικό χώρο, όπου τα γραπτά τεκμήρια είναι ελάχιστα .
Η ανασκαφή στον Άγιο Βασίλειο διεξάγεται τα τελευταία χρόνια υπό τη διεύθυνση της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων κυρίας Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου και χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας.

Η ανακοίνωση για την ανασκαφή στο χωριό Ξηροκάμπι Λακωνίας αναλυτικά.


Σφραγιδόλιθος με απεικόνιση ναυτίλου.

Η ανασκαφή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή κ. Άγγελου Δεληβορριά και φέρνει στο φως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ιερά με έναρξη ζωής στα γεωμετρικά χρόνια. Η ερευνητική ομάδα διαφωτίζει αργά αλλά με επιμονή και υπομονή το θέμα του ναού (Θρόνου) του Απόλλωνα, που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες μέχρι σήμερα. Η έρευνα πραγματοποιείται κάτω από δυσχερείς συνθήκες, διότι το Ιερό έχει υποστεί εκτεταμένη καταστροφή κατά το παρελθόν.

Η ανακοίνωση για την ανασκαφή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα αναλυτικά

 


Το δάπεδο του δωματίου όπου βρίσκεται το αρχείο και τα σπασμένα πιθάρια όπως έχει καταρρεύσει μετά την καταστροφή.