ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας δρόμου στο… παρά πέντε για την κάλυψη των κενών στα σχολεία

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 2 Σεπτεμβρίου 2015, 07:04 / Ανανεώθηκε 2 Σεπτεμβρίου 2015, 11:00
Αγώνας δρόμου στο… παρά πέντε για την κάλυψη των κενών στα σχολεία
Facebook Twitter Whatsapp

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το πώς θα καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, λίγες μόλις ημέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το πώς θα καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, λίγες μόλις ημέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως δήλωσε στο newpost.gr το μέλος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Νικηφόρος Κωνσταντίνου, «τα κενά, σύμφωνα και με τους υπολογισμούς του υπουργείου, ξεπερνούν τις 20.000 και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι «αν προστεθούν τα κενά που δεν καλύφθηκαν πέρυσι και τα καινούρια αυτής της χρονιάς, τότε ο αριθμός μπορεί να αγγίξει ακόμα και τις 25.000». 

Ωστόσο, κατά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρη Χασάπη, τα κενά δεν είναι όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί και  δεν ξεπερνούν τις 16.000 συνολικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί την τελευταία πενταετία, καθώς οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών είναι μηδενικές

«Τα κενά καλύπτονται κάθε χρόνο μόνο από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς», τονίζει και προσθέτει πως ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν αν και πότε θα γίνουν διοριστούν οι αναπληρωτές για τη φετινή σχολική χρονιά.

«Η κατάσταση χειροτερεύει, γιατί ενώ από τον Φεβρουάριο υπήρξαν προσφυγές αναπληρωτών, που ζητούσαν συγκεκριμένες διαδικασίες, το υπουργείο δεν οργανώθηκε σωστά, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει και αυτοί οι λίγοι διορισμοί μέσω ΕΣΠΑ και να μένουν τα σχολεία με κενά και να μην ξέρουμε ακόμα και σήμερα αν και πότε θα διοριστούν οι αναπληρωτές. Ούτε οι αιτήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Ήρθε και η υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνου και προσθέτει:

Με τόσες δικαστικές προσφυγές που γίνονται, δεν ξέρουμε αν ο κάθε υπουργός θα πάρει την πολιτική ευθύνη για να καλυφθούν τα κενά. 

Τεράστια κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας αυτή τη στιγμή τα κενά ανέρχονται σε 10.036, καθώς λείπουν 3.640 δάσκαλοι, 1.661 νηπιαγωγοί και 4.735 καθηγητές ειδικοτήτων.

Από αυτούς οι περισσότεροι είναι καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας (1.161), Εικαστικής Αγωγής (1.019), Θεατρολόγων (806) και Φυσικής Αγωγής (793).

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι αρχικά να δοθεί το βάρος στην κάλυψη των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία και δημοτικά), ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η κάλυψη θα αρχίσει από τις ειδικότητες, τα μαθήματα των οποίων εξετάζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις (φυσικοί, μαθηματικοί, φιλόλογοι).

Την ίδια ώρα, τα κενά των εκπαιδευτικών σε ορισμένες περιοχές φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αυξημένα, με αποτέλεσμα να κρίνονται απαραίτητες οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 761 είναι τα κενά στο Ηράκλειο Κρήτης, 650 στον Πειραιά, 494 στην Αιτωλοακαρνανία, 486 στις Κυκλάδες, 465 στη Δυτική Αττική, 411 στην Αχαΐα, 279 στην Εύβοια και 274 στα Χανιά.