ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το Δαφνί - Διατάχθηκε ΕΔΕ για την τραγωδία

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2015, 17:22 / Ανανεώθηκε 5 Σεπτεμβρίου 2015, 01:39
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το Δαφνί - Διατάχθηκε ΕΔΕ για την τραγωδία
Facebook Twitter Whatsapp

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση του τροφίμου, που φέρεται να έβαλε τη φωτιά στο «Δαφνί», η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση του τροφίμου, που φέρεται να έβαλε τη φωτιά στο «Δαφνί», η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, καθώς και για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στο ίδρυμα, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ για την τραγωδία.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των ασθενών. Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Με «παρελθόν» ο τρόφιμος

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί», Νίκος Παναγούλης, αποκάλυψε πως οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν συντάξει τριάντα αναφορές για τον συγκεκριμένο τρόφιμο, τις οποίες είχαν αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Σε αυτές τις αναφορές, οι εργαζόμενοι επεσήμαναν τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του ασθενή. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος ασθενής νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό-τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένος ασθενής τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν» επαναλαμβάνει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων.

«Η υπο-χρηματοδότηση και υπο-στελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια» καταλήγει ο κ. Παναγούλης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ασθενής που φέρεται ότι έβαλε τη φωτιά δεν συνδέεται με το περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού τροφίμου πριν από τρεις μήνες. Πρόκειται ωστόσο για βαρύ περιστατικό με «εξαιρετικά επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά».

Δεμένοι οι ασθενείς

Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν οι πληροφορίες που ήθελαν τους ασθενείς που βρήκαν τραγικό θάνατο να ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο για τις συνθήκες νοσηλείας των τροφίμων τα ψυχιατρεία.

Σημειώνεται ότι το δέσιμο των ασθενών είναι μία τεχνική καθήλωσης, όπως την ονομάζουν οι ψυχίατροι, με σκοπό να μην επιτρέψουν στον ασθενή να βλάψει τον εαυτό του. 

Συγγενείς των τροφίμων μάλιστα καταγγέλουν ότι, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν έφθασαν οι Πυροσβέστες έσπασαν τα παράθυρα για να μπουν στο κτίριο του ψυχιατρείου και να σβήσουν τη φωτιά, καθώς τα δωμάτια ήταν κλειδωμένα.