current views are: 1

6 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:04

Μυρίζει «μπαρούτι» στη Λέσβο – Επιθέσεις με μολότοφ κατά μεταναστών

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Λέσβο στον απόηχο των νέων επεισοδίων μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών αρχών.

Δημοσίευση 13:04’
αρθρο-newpost

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Λέσβο στον απόηχο των νέων επεισοδίων μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών αρχών.

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Λέσβο στον απόηχο των νέων επεισοδίων μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών αρχών.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά μεταναστών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδοχικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε δύο πάρκα στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου έχουν κατασκηνώσει πρόσφυγες. Ένας εξ αυτών τραυματίστηκε – ευτυχώς ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού.

Οι δράστες, που συνελήφθησαν ήταν δύο ανήλικοι, που επέβαιναν σε δίκυκλο, ηλικίας, 17 ετών.

Μάχες σώμα με σώμα εντωμεταξύ σημειώνονται όλη μέρα σήμερα ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και κυρίως Αφγανών μεταναστών και Αράβων προσφύγων.
Οι μεν Αφγανοί διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με τους Άραβες και κυρίως Σύρους πρόσφυγες οι δε δεύτεροι απαιτούν άμεση αποχώρηση τους από το νησί.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεταφοράς περίπου 10.000 μεταναστών στο κέντρο ταυτοποίησης και καταγραφής, που εφεξής θα λειτουργεί στην περιοχή Καρά Τεπέ.

Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν δυο άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τρεις μετανάστες και πρόσφυγες. Πολλοί ακόμα τραυματίες κυρίως γυναίκες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα από το συνωστισμό στο λιμάνι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Στο χώρο όπου λειτουργεί η πρώτη καταγραφή από στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνωστίζονται περισσότερα από 3.000 άτομα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται από νεοεισερχόμενους που με κάθε τρόπο έρχονται στην πόλη της Μυτιλήνης. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα που διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης στους δημόσιους χώρους της ακόμα και σε παλιά σπίτια και αυλές.

Στο νησί βρέθηκε σήμερα ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν μεταθέσεις προσωπικού της υπηρεσίας ταυτοποιήσεων προς το νησί και παράλληλα θα ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού, της αστυνομίας αλλά και οι διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος κατά την διαδικασία. Παράλληλα θα υπάρξουν επιπλέον δρομολογήσεις πλοίων.

Εντωμεταξύ ένταση προκλήθηκε όταν πολίτες αποδοκίμασαν τον αναπληρωτή υπουργό.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης παραμένει δεμένο το Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο πλοίο έχουν επιβιβαστεί 1000 πρόσφυγες αλλά για να αποπλεύσει πρέπει να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση και επιβίβαση άλλων 1500 ατόμων. 


σχετικα αρθρα