ΕΛΛΑΔΑ

Αφύλαχτος ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στην Φιγαλεία

Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2015, 14:57 / Ανανεώθηκε 7 Οκτωβρίου 2015, 14:57
Αφύλαχτος ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στην  Φιγαλεία
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας στην χώρα μας παραμένει κλειστός στο κοινό –και στη διάθεση κάθε βάνδαλου- αφού και ο τελευταίος αρχαιοφύλακας συνταξιοδοτήθηκε.

Ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας στην χώρα μας παραμένει κλειστός στο κοινό –και στη διάθεση κάθε βάνδαλου- αφού και ο τελευταίος αρχαιοφύλακας συνταξιοδοτήθηκε.

Η είδηση προέρχεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης, ο χώρος του Επικούρειου Απόλλωνα είναι πλέον «κλειστός» για το κοινό μετά από τη συνταξιοδότηση και του τελευταίου αρχαιοφύλακα, δίνοντας λαβή για ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια του ναού.

Η ανακοίνωση της Π.Ε.Υ.Φ.Α. αναλυτικά:

Η εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη με το «κλείσιμο» του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, λόγω έλλειψης προσωπικού, ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας την επισήμανση της Π.Ε.Υ.Φ.Α., η οποία εδώ και χρόνια έχει σε όλους τους τόνους προσπαθήσει να καταδείξει το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Τώρα, αφού μετά τη συνταξιοδότηση και του τελευταίου αρχαιοφύλακα, ο χώρος ουσιαστικά έκλεισε για το κοινό με συνέπειες τόσο για το ίδιο το ΥΠ.ΠΟ.Α. όσο και για την τοπική κοινωνία, η οποία έχει ήδη εκφράσει μέσω των φορέων της την έντονη αντίδρασή της, αλλά κύρια δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια του Μνημείου που βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο.

Ως Π.Ε.Υ.Φ.Α καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να καταλάβει το ζήτημα ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί και να δώσει, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, λύση με μόνιμο φυλακτικό προσωπικό, είτε μέσω της κινητικότητας, είτε ακόμη καλύτερα μέσω νέων προσλήψεων στον τομέα φύλαξης και πληροφόρησης.

Μέχρι τότε να προχωρήσει η ΕΦ.Α. Ηλείας σε άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού, για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης του Επικούρειου Απόλλωνα.

Και βέβαια μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση, η μη αναφορά του Υπουργού στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή, για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του φυλακτικού προσωπικού, για την ασφάλεια/ φύλαξη και λειτουργία των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων.

Να σημειώσουμε πως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στο όρος Κωτίλιο στα σύνορα Αρκαδία και Μεσηνίας είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας, έργο του Ικτίνου, και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr