ΕΛΛΑΔΑ

Φίλης: Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2015, 18:15 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2015, 18:48
Φίλης: Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων
Facebook Twitter Whatsapp

Στη συνεδρίαση της Συνόδου των πρυτάνεων βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και η αναπληρωτής υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

Στη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και η αναπληρωτής υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

Στις παρεμβάσεις τους οι δύο εξέφρασαν τη βούληση να επιλύσουν τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ.

Αναγνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι «το υπουργείο θα ζητήσει από την ΔΕΗ την υπαγωγή όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ στο μειωμένο τιμολόγιο, καθώς και την απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ».

Ο υπουργός ζήτησε τη συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των Ανώτατων Ιδρυμάτων ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετοι πόροι για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο κ. Φίλης επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την παιδεία που θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε από την νέα χρονιά να αρχίσει η εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα προκύψουν μέσα από ευρείες συναινέσεις.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας, τόνισε ότι  «πρόθεση του Υπουργείου είναι, σε συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές να προχωρήσει στην επίλυσή τους με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται».

Επανέλαβε τέλος, ότι «εν όψει εκλογών σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ , τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με ΠΝΠ καταργούμε αυτήν την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».