ΕΛΛΑΔΑ

Στο αρχείο η έρευνα για το plan B του Βαρουφάκη

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2015, 14:31 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2015, 14:31
Στο αρχείο η έρευνα για το plan B του Βαρουφάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Στο αρχείο θέτει η Εισαγγελία Πρωτοδικών την ποινική έρευνα για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου (plab B) όσον αφορά το νόμισμα, από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο αρχείο θέτει η Εισαγγελία Πρωτοδικών την ποινική έρευνα για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου (plab B) όσον αφορά το νόμισμα, από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η υπόθεση μπήκε στο εισαγγελικό στόχαστρο μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων για το αποκαλούμενο «Plan B» όσον αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί, λαμβάνοντας υπόψη της τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, όσο και αυτά της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βάσει των οποίων δεν εντοπίστηκαν επιλήψιμες ενέργειες.

Την τελική απόφαση, ωστόσο, για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας θα έχει ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών που θα αποφανθεί αν είναι βάσιμη η κρίση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ή αν η υπόθεση χρίζει περαιτέρω δικονομικών ενεργειών

Η έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Ντζούρα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, με αποκλειστικό αντικείμενο την ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο "Plan B", που κατά τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη σχεδιαζόταν μυστικά για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχαν διαβιβαστεί από τον Άρειο Πάγο μηνυτήριες αναφορές δικηγόρων που ζητούσαν την άσκηση ποινικών διώξεων για όσα μη πολιτικά πρόσωπα μετείχαν στον σχεδιασμό περί εναλλακτικού νομίσματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, όσο και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» .

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δικηγόρους, τα πρόσωπα που μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε την εναλλακτική λύση θα έπρεπε να ελεγχθούν αν έχουν παραβιάσει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αν έχουν -εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου- διαπράξει παράβαση καθήκοντος, παράβαση κρατικών μυστικών, ενέργειες για παραχάραξη νομίσματος κ.λπ.

Σημειώνεται πως το σκέλος της υπόθεσης σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ευθύνες του ίδιου του κ. Βαρουφάκη έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.