ΕΛΛΑΔΑ

Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2015, 17:38 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2015, 23:58
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Facebook Twitter Whatsapp

Έντονες αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που ανέρχεται στο 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού, ωδεία κλπ και στο 13% για τα ιδιωτικά σχολεία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έντονες αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που ανέρχεται στο 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού, ωδεία κλπ και στο 13% για τα ιδιωτικά σχολεία. 

Οι γονείς, οι οποίοι περιμένουν με «κομμένη ανάσα» για να δουν πόσο βαθιά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το  συγκρότημα της Λεοντείου  στα Πατήσια.

Την ίδια ώρα, η απόφαση για την επιβολή ΦΠΑ αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας έχουν προκαλέσει αντίδρασεις και στα κόμματα της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ).

Η σημερινή συνάντηση, δήλωσε ο κ. Φίλης, ήταν η αρχή «μιας μόνιμης συνεργασίας για την διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η ιδιωτική εκπαίδευση και τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα επιστρέψουν στο υπουργείο Παιδείας. «Αυτό δίνει την δυνατότητα μέσα από μία διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχει μία ουσιαστική εποπτεία του συνόλου των προβλημάτων και των δυνατοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή τη δημόσια εποπτεία» εξήγησε ο κ. Φίλης.

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύουμε αλλά και να προλαβαίνουμε προβλήματα», κατέληξε ο υπουργός.

Εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ, ο Μιχάλης Κουρουτός δήλωσε ότι το γεγονός του ότι θα υπάρχει θεσμικός έλεγχος των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι «το μόνο θετικό που βγήκε από τη συνάντηση».

«Διαφωνούσαμε και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση» ξεκαθάρισε και  και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το οποίο δεν θα αποδώσει, παρά μόνο το 15% των προσδοκωμένων πόρων. «Μαζί με τους γονείς, θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε» κατέληξε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, Μπάμπης Κυραϊλίδης, τόνισε πως αν εφαρμοστεί το μέτρο, ο ΦΠΑ θα μετακυληθεί στους γονείς και μάλιστα αναδρομικά από 20/7. 

«Θέλουμε ο πρωθυπουργός να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και όχι μόνο ο πρωθυπουργός, όλοι οι κύριοι που εκπροσωπούν κόμματα και βρίσκονται στο πάνελ. Αυτό νομίζω ότι βγήκαν και είπαν, ο φόρος είναι άδικος, δεν μπορούμε να φορολογήσουμε την Παιδεία, θεωρούμε ότι θα τηρηθεί το αυτονόητο» ανέφερε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων, Ερασμία Παπαδοπούλου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr